«Ο πιστός» του Σερεμπρένικοφ στις κινηματογραφικές αίθουσες

09:35 14/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πολυβραβευμένος Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Κίριλ Σερεμπρένικοφ τολμά και θέτει στο επίκεντρο τον θρησκευτικό φανατισμό, μέσα από μια σκοτεινή σύγχρονη παραβολή, την ταινία «Ο πιστός» (The Student), που προβάλλεται από τις 15 Δεκεμβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Βενιαμίν, ένας μοναχικός, περιθωριοποιημένος έφηβος, βρίσκει ανακούφιση στις Αγιες Γραφές και μεταμορφώνεται σε έναν σύγχρονο Ταρτούφο που φέρνει με τις ερωτήσεις του τα πάνω κάτω στο σπίτι και στο σχολείο.

-Μπορούν τα κορίτσια να πηγαίνουν στην πισίνα

του σχολείου με μπικίνι;

-Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει θέση στο σχολείο;

-Είναι σωστό η Θεωρία της Εξέλιξης να διδάσκεται στο πλαίσιο των μαθημάτων Φυσικής Ιστορίας;

Σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι γύρω του συνεπαίρνονται από τις βεβαιότητες του νεαρού. Μόνο η καθηγήτρια Βιολογίας, η Έλενα, τολμά να αντιπαρατεθεί μαζί του και μάλιστα στο δικό του έδαφος.

Βασισμένο στο θεατρικό έργο του Μάριους Βον Μάγιενμπεργκ, «Μάρτυρας», Ο πιστός του Σερεμπρένικοφ είναι μία συναρπαστική αναμέτρηση δυνάμεων που απεικονίζει τον τρόπο που οι φονταμενταλιστικές απόψεις μπορούν να ριζώσουν και να εξαπλωθούν σαν μία πυρκαγιά. Αν και η ταινία είναι γυρισμένη στη Ρωσία, μια χώρα σε αναζήτηση της νέας της ιδεολογίας, η αλήθεια που ξεδιπλώνει ο Πιστός για τους σπόρους του εξτρεμισμού είναι καθολική. Όπως πολύ εύστοχα έθεσε η επιτροπή του βραβείου Καννών «François Chalais», «οι εξτρεμιστές από όλες τις πλευρές δολοφονούν εκείνους τους οποίους πιστεύουν ότι προδίδουν τον αρχικό σκοπό των θρησκευτικών στίχων και κειμένων».

Ο Πιστός έκανε πρεμιέρα στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών 2016 και απέσπασε το ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ «François Chalais 2016» ως την ταινία που αντιπροσωπεύει καλύτερα τη σύγχρονη πραγματικότητα (βραβείο που είχε λάβει και Ο γιος του Σαούλ του Λάζλο Νέμες και το Τιμπουκτού του Αμπντεραχμάν Σισακό).

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ο Πιστός είναι μία ταινία που δείχνει πως η θρησκεία είναι μια μορφή χειραγώγησης. Ο πρωταγωνιστής μου καταφεύγει στη θρησκεία για να μειώσει το φόβο του και τις ματαιώσεις που δέχεται από τους γύρω του, ελέγχοντάς τους μέσα από τα λεγόμενα των Γραφών. Στη Ρωσία η θρησκεία είναι παντού και έχει γίνει η δεύτερη επίσημη ιδεολογία της χώρας. Όπως στην Αμερική, οι ιεροκήρυκες έχουν καταλάβει την τηλεόραση. Οι Ρώσοι προτιμούν να έχουν έναν αρχηγό να ακολουθούν παρά να σκέφτονται οι ίδιοι για τους εαυτούς τους…

Το σενάριο έχει βασιστεί στο θεατρικό έργο του Μάριους Βον Μάγιενμπεργκ (Marius von Mayenburg), «Μάρτυρας». Διαβάζοντας τη Βίβλο ανακάλυψε μερικές πολύ βίαιες και με διπλό νόημα προτάσεις, που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως το αντίθετο της αγάπης και της αλληλεγγύης. Οι προτάσεις αυτές χρησιμοποιούνται και στην ταινία, πάντα με αναφορά της πηγής τους, ακριβώς γιατί θεωρώ πως ο θεατής οφείλει να ξέρει από πού προέρχονται, αποκαλύπτοντας συγχρόνως τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να παρερμηνευτούν τα νοήματα της Αγίας Γραφής.

INFO

2016. Ρωσία. Έγχρωμο

Σκηνοθεσία, σενάριο: Κίριλ Σερέμπρενικοφ

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βλάντισλαβ Οπελιαντς. Πρωταγωνιστούν: Πετρ Σκβόρτσοφ, Βικτόρια Ισάκοβα, Τζούλια Ογκ. Γλώσσα: Ρωσικά. Είδος: Κοινωνικό. Διάρκεια: 118’.

Φεστιβάλ:

EUROPEAN FILM AWARDS 2016 – European Composer Award (Ilya Demutsky)

FESTIVAL DU NOUVEAU CINEMA (FNC) – Daniel Langlois Innovation Award

KINOTAVR OPEN RUSSIAN FILM FESTIVAL 2016 – Prize for Best Direction

UN CERTAIN REGARD/CANNES 2016 – Official Selection – François Chalet Prize

FILMFEST MUNCHEN – Competition 2016

KARLOVY VARY 2016 – Another View

57ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Ανοιχτοί Ορίζοντες

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πούσκιν www.pushkin.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα