Ο γγ του ΝΑΤΟ καλεί Βιέννη και Άγκυρα να τερματίσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση

21:55 17/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Να τερματίσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση όσον αφορά τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία, κάλεσε την Βιέννη και την Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του Βορειατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

H Τουρκία μπλοκάρει τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία εδώ και μήνες, εξαιτίας της αρνητικής αυστριακής στάσης στις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαική Ένωση.

Η εκπρόσωπος της

τουρκικής αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Φατμά Πασάογλου, δήλωσε πως το μπλοκάρισμα των ΝΑΤΟϊκών προγραμμάτων συνεργασίας από την Τουρκία, αφορά μόνον την Αυστρία, σημειώνοντας πως υπήρξαν κάποιες εντάσεις με την Αυστρία που οδήγησαν στο μπλοκάρισμα, το οποίο, όπως είπε, κατευθύνεται μόνον εναντίον αυτής της χώρας και όχι εναντίον άλλων εταίρων.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, εμφανίστηκε «μη εντυπωσιασμένος» από τη στάση της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως η Αυστρία θα συνεχίσει τη συμμετοχή της στις αποστολές στα Δυτικά Βαλκάνια και πως το πρόβλημα με το μπλοκάρισμα θα πρέπει να λυθεί σε διπλωματικό επίπεδο, παραπέμποντας την υπόθεση, εμμέσως πλην σαφώς, στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών.

Η ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις είχε ενισχυθεί στα τέλη Φεβρουαρίου με τις αλληλοκατηγορίες Βιέννης και Άγκυρας, σε σχέση με το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, προς επέκταση των υπερεξουσιών του και εγκαθίδρυση προεδρικού καθεστώτος.

Η ένταση οφείλεται και στο γεγονός της αμετάβλητης, σαφούς απόρριψης από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών, μιας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, που στην τελευταία δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής ανερχόταν στο 80%, και ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα