Ο Ι. Μάζης μιλά για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν (audio)

14:13 30/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αυτό είναι το ευχαριστώ του κ. Ερντογάν για τη δουλικότητα με την οποία τον έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, χαϊδεύοντας την τίγρη κατά τη φορά του πέλους «ανέφερε για τις τουρκικές αμφισβητήσεις επί της Συνθήκης της Λωζάννης, ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής κ.Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» με τον Ανδρέα Παπασταματίου και την Έλενα Καραγιάννη που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας.

«Δεν

εξημερώνεται όμως έτσι το θηρίο», συνέχισε ο κ. Μάζης, εξηγώντας ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης είναι παλιά ιστορία από εποχής Ετσεβίτ και Οζάλ με τη μορφή κυρίως έμμεσων αναφορών και υπονοουμένων. Τώρα όμως – κατά τον κ. Μάζη- ο Ερντογάν αμφισβητεί ευθέως και συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τη Συνθήκη της Βιέννης του 1969 η οποία παρέχει τη δυνατότητα να επανεξεταστεί μία Συνθήκη λόγω αλλαγής αντικειμενικών συνθηκών.

Στη συνέχεια ο καθηγητής παρέθεσε μία σειρά από λόγους που εξηγούν τη στάση του κ. Ερντογάν, ο οποίος σε αυτή τη φάση πιέζει τις ΗΠΑ , ενόψει αμερικανικών εκλογών με το σκεπτικό ότι η Τουρκία, παρά τα δικά της πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα, (Κυπριακό, Κουρδικό) επιχειρεί να παίζει το ρόλο του αποσυμπιεστή στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Επιπλέον, ο Ερντογάν με τους υψηλούς τόνους της ρητορικής του, συσπειρώνει το εσωτερικό του μέτωπο την ώρα που προχωρά ακάθεκτος σε συλλήψεις χιλιάδων «αντικαθεστωτικών». » Και το Συμβούλιο της Ευρώπης σιωπά!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μάζης.

Τέλος, ο καθηγητής Γεωπολιτικής επισήμανε ότι η δική μας στάση οφείλει να εμπεριέχει πολύ σκληρή διπλωματική γλώσσα που να υποννοεί ότι όλες οι τουρκικές αξιώσεις είναι ονειρώξεις. Ερωτηθείς για την έκβαση των συζητήσεων για το Κυπριακό, ο κ. Μάζης δήλωσε αξιοσημείωτα επιφυλακτικός.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα