Ο διεθνής Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

22:12 16/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα εναντίον του λαϊκισμού, αλλά και στις αναφορές του για τη λιτότητα και την ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους, επικεντρώνεται ο διεθνής Τύπος.

Βέλγιο
«Θα πρέπει να προφυλαχθούμε απέναντι σε έναν ωμό εθνικισμό» τιτλοφορείται δημοσίευμα της στην εφημερίδα L’ Echo, το οποίο, αναφερόμενο στις δηλώσεις Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα,

σημειώνει ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ σίγουρα ήλπιζε ότι το τελευταίο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό θα γινόταν υπό καλύτερες συνθήκες και ότι αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την εκλογή Tραμπ, την οποία απέδωσε στο θυμό και την απογοήτευση που αισθάνονται οι Αμερικανοί, μην παραλείποντας ταυτόχρονα να επισημάνει την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ανέδειξε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δίνοντας θάρρος στους Έλληνες, επισημαίνει ανταπόκριση από την Ελλάδα για την εφημερίδα De Tijd υπό τον τίτλο «Ο Ομπάμα δίνει ελάφρυνση χρέους στους Έλληνες».

Η ιστοσελίδα POLITICO, αναφερόμενη στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας επισημαίνει -σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Εμφανιζόμενος με τον Ομπάμα, ο Τσίπρας καταδικάζει τη γερμανική πολιτική λιτότητας»- ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αξιοποίησε την κοινή εμφάνιση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χθες στην Αθήνα, για να καταφερθεί για άλλη μια φορά ενάντια στις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα αυτών για την Ελλάδα και μεγάλο μέρος της Ευρώπης ήταν καταστροφικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πολιτική και κοινωνική οπισθοδρόμηση».

Αντίστοιχου περιεχομένου δημοσίευμα, στη διαδικτυακή πύλη EurActiv, με τίτλο «Ο Ομπάμα προσφέρει αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το χρέος, ενώ η αστυνομία συγκρούεται με διαδηλωτές» αναφέρεται, εκτός από τις γνωστές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ περί χρέους στις διαμαρτυρίες διαδηλωτών και στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, σχολιάζοντας ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται μόλις δυο μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει -εκτός της οικονομικής- και την προσφυγική κρίση, επί της οποίας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε αλληλέγγυος, αναφέροντας ότι δεν είναι δυνατό η χώρα να φέρει μόνη το βάρος αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται, τέλος, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διαμένει κατά την παραμονή του στην Αθήνα, πολύ κοντά στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο έχει μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων. Επ’ αυτού, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν σχολιάζει ότι βρίσκεται στην Αθήνα εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής στη χώρα του και σημειώνει: «Θέλουμε ο Ομπάμα να έρθει και να μας δει εδώ πως ζούμε σαν φυλακισμένοι».

Γαλλία
Για την εκφώνηση μιας, από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του ως πρόεδρος, ο Μ. Ομπάμα επέλεξε το λίκνο της Δημοκρατίας, που όπως ο ίδιος είπε «είναι πηγή των ιδεωδών και των αξιών που συνέβαλαν στο κτίσιμο της Αμερικής»,γράφει το περιοδικό Nouvel Observateur.

«Στην Αθήνα, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού», τιτλοφορεί το περιοδικό Paris Match.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «μπρος στην ανάπτυξη μιας λαϊκιστικής ρητορικής, δεξιά και αριστερά και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος σκοπεύει να ασχοληθεί με τα συναισθήματα στέρησης και απογοήτευσης που την τρέφουν και καλεί στο να μην υποκύψουμε σε έναν «άψυχο καπιταλισμό».

«Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα κοινωνικά μίντια, έχουν αναστατώσει τη ζωή μας (…) οι άνθρωποι αναρωτιόνται για την εθνική τους ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο», φέρεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Από την Ελλάδα ο Ομπάμα προειδοποιεί την Ευρώπη κατά των εθνικισμών» τιτλοφορεί το περιοδικό L’ Express.

«Ο Ομπάμα επιχειρεί να καθησυχάσει τους εταίρους του σχετικά με τις προθέσεις του μελλοντικού Αμερικανού προέδρου» τονίζει η οικονομική Les Εchos.

Αυστρία
Πρώτη είδηση στα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων των προγραμμάτων της δημόσιας αυστριακής ραδιοφωνίας, ήταν η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ακρόπολη, στο «λίκνο της Δημοκρατίας» όπως επίσης η ομιλία του- «παρακαταθήκη» στη συνέχεια, ενώ στα σημερινά τους φύλλα, οι αυστριακές εφημερίδες στο σύνολό τους, αναφέρονται αρκετά διεξοδικά στις χθεσινές συνομιλίες του στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Το τελευταίο ταξίδι του στο εξωτερικό ως πρώτος άνδρας στο Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιεί στο Λίκνο της Δημοκρατίας, την Ελλάδα και στη στενότερη σύμμαχό του -όπως λέει ο ίδιος- στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ», τονίζει η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ».

«Μόνον η λιτότητα δεν αρκεί», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου (σσ σελίδα μεγάλου σχήματος) δημοσιεύματος-ανταπόκρισης από την Αθήνα, στην εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», η οποία ανακοινώνει ήδη πρωτοσέλιδα, με πρώτη είδηση πως «Ο Ομπάμα με μία ομιλία-παρακαταθήκη λέει από την Αθήνα Goodbye».

Στο δημοσίευμα-ανταπόκριση από την Αθήνα, της «Ντερ Στάνταρντ» υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, πως ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, πως υπό την ηγεσία του ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο και εκπληρώνει «τη σκληρή δουλειά της οικονομικής ανάκαμψης», αλλά για να το πετύχει η χώρα χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει και για το λόγο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει την ελάφρυνση του χρέους.

Η εφημερίδα «Ντι Πρέσε» κάνει λόγο στο δημοσίευμά της για τις «ενθαρρυντικές θέσεις» που διατύπωσε απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα έκανε προόδους, ενώ ζήτησε ταυτόχρονα να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα, σημειώνοντας πως στη συνέχεια του ταξιδιού του θα τονίσει πως μόνον η λιτότητα δεν δημιουργεί ευημερία.

Γερμανία
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, την οποία υποστήριζε πάντα στα χρόνια της κρίσης. Επαινεί τους Ελληνες, τους ευχαριστεί και τους κολακεύει συνεχώς. Σε κάθε του φράση στην Αθήνα βρίσκει θετικά λόγια για τους Έλληνες, οι οποίοι επέδειξαν συμπόνοια και μεγαλοψυχία κατά την προσφυγική κρίση, παρά την δική τους ένδεια, αναφέρει άρθρο της «Ντι Τσάιτ».

Ιταλία
«Ο νέος Ομπάμα ξεκινά από την Ευρώπη. Η λιτότητα, από μόνη της, δεν δημιουργεί ευημερία», τιτλοφορεί το σημερινό της άρθρο, αφιερωμένο στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Ο Ομπάμα θέλησε να επαινέσει τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να ξεπεράσουν την κρίση» γράφει η εφημερίδα «Λα Στάμπα», με αναφορά και στη δήλωση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, κατά τον οποίο «οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν αναγκαίες για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική».

Όπως υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τη «ζωτική συμμαχία» της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, «αποτελεί μήνυμα προς την Ευρώπη και έμμεση προειδοποίηση στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ», ο οποίος, κατά την προεκλογική εκστρατεία, αμφισβήτησε την αρχή της αμοιβαίας παροχής στήριξης, την οποία πρέπει να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα έπραξε και πράττει για την αντιμετώπιση της δύσκολης υπόθεσης του προσφυγικού, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του όλου θέματος, την οποία ανέδειξαν οι Έλληνες», γράφει η αριστερή εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο». «Ο Ομπάμα, ουσιαστικά, ζητά από τους ευρωπαίους να δείξουν πολιτική συνοχή, με κοινές προθέσεις, και να εγκαταλείψουν την οδό της λιτότητας, η οποία οδηγεί μόνον σε οικονομική αποτελμάτωση και νέα δυσαρέσκεια», προσθέτει, τέλος, η Ιλ Μανιφέστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
αθηνα, ομπαμα, τυπος, echo, ηπα, ελλαδα, τσιπρας, εμφάνιση, χρεος, διαδηλωσεις, paris, express, Ακρόπολη, μερκελ, νέα, απε-μπε, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γαλλια, Μις φαν ντερ ρόε, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, χωρες, αστυνομια, αφγανισταν, δουλεια, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θαρρος, πλαισιο, πρωτοσελιδα, πυλη, express, αεροδρομιο, αρθρο, αλληλεγγυη, απε, αφιερωμενο, βρισκεται, γινει, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, ειπε, εκστρατεια, ενδεια, εμφάνιση, ευημερια, ευρωπη, εφημεριδα, τεχνολογια, ζωη, ζητα, οικο, ομιλια, κυβερνηση, λικνο, λογια, λογο, παντα, ουσιαστικα, πηγη, σιγουρα, συνεχεια, ταυτοτητα, τιτλος, φυλλα, φορα, echo, εμφαση, επεισοδια, χωρα, η εφημεριδα, λευκο, μια φορα, paris, σωστο, ταξιδι, θετικα
Τυχαία Θέματα