Ν. Βαλλιάνος: Κινητοποίηση φορέων για την σεισμόπληκτη Παλική

15:49 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε σύσκεψη τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 6:30μ.μ. στο ΓΕΛ Ληξουρίου καλεί το δ.σ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τους φορείς της πόλης. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το θέμα της αποκατάστασης των κτιριακών υποδομών των σεισμόπληκτών σχολείων του Ληξουρίου (Αγία Θέκλη, 2ο δημοτικό και Πετρίτσειο γυμνάσιο), επίσης, η πορεία κατεδάφισης του παλιού και οικοδόμησης νέου μηχανουργείου στο ΕΠΑΛ,

αλλά και πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να μην κατασκευαστεί το νέο σχολικό συγκρότημα της Παλικής για το ΓΕΛ της πόλης.

«Η πρόταση της ΕΛΜΕ, πλαίσιο και αιτήματα, έχει κατατεθεί δημόσια, προκειμένου να διεκδικηθεί λύση και για αυτό καλούμε σε συναγερμό όλο το λαό της Παλικής, ενώ την Παρασκευή 3 Φλεβάρη, κλείνουμε τα σχολεία και διαδηλώνουμε το πρωί και το απόγευμα της ίδιας μέρας δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της συγκέντρωσης που οργανώνει η επιτροπή φορέων Κεφαλονιάς» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ Διονύσης Γεώργοπουλος.

«Συμπληρώνονται τρία ολόκληρα χρόνια από τους καταστρεπτικούς σεισμούς στην Παλική και ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα από την επίσημη πολιτεία, με ευθύνη και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, (δήμος, Περιφερειακή Ενότητα, βουλευτής κ.α.) τόσο για την αποκατάσταση των δημοσίων υποδομών-σχολικών κτιρίων και όχι μόνο-όσο και των ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων της πόλης, (παλιό δημαρχείο, δημοτικό θέατρο, Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη κ.α.) που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, έχοντας αφεθεί στην τύχη τους», δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο εκπρόσωπος της λαϊκής επιτροπής της περιοχής και πολιτικός μηχανικός Νίκος Βαλλιάνος, μιλώντας για την κινητοποίηση της επιτροπής φορέων Κεφαλονιάς στο Ληξούρι (3-2-2017) από κοινού με την ΕΛΜΕ-ΚΙ, το τοπικό εργατικό κέντρο, σωματεία και φορείς του νομού.

Μεταξύ άλλων ο κ.Βαλλιάνος αναφέρθηκε στα σχολεία που εν μέσω χειμώνα στεγάζονται σε ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το ΓΕΛ Ληξουρίου, που, όπως είπε, λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην κυριολεξία δίπλα από τη θάλασσα, ενώ κατά τη διάρκεια των εορτών, κάποιοι έκλεψαν από αυτό 11 ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

«Απαιτούμε, εκτός όλων των άλλων, τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το συγκεκριμένο σχολείο», επισήμανε ο κ.Βαλλιάνος. Πρόσθεσε, πως πρέπει να επαναλειτουργήσουν και τα ιστορικά και διατηρητέα κτίρια του Ληξουρίου, όπως και το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου, που, έπαθε και αυτό ζημιές από τους σεισμούς, καθώς και να ενισχυθεί η λειτουργία των δομών και υποδομών υγείας (π.χ. Ματζαβινάτειο νοσοκομείο Ληξουρίου), ενώ διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του λιμανιού της πόλης.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τους σεισμούς, (τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές κ.τ.λ.), ο κ.Βαλλιάνος, έθιξε το γεγονός, πως είναι ανεπαρκείς, συνήθως καθυστερούν να δοθούν και υπάρχουν δυσκολίες που αφορούν στα κριτήρια και τους δικαιούχους, όπως συμβαίνει και με τα δάνεια των τραπεζών, με συνέπεια οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Παλικής, παρά πολλοί τον αριθμό, να προσπαθούν, κυρίως, από μόνοι τους να ξαναστήσουν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και τελικά την ίδια τη ζωή τους.

«Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και τα ιδιωτικά συμφέροντα και επομένως βάζουμε τα αιτήματα εκείνα που αφορούν στις πραγματικές κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες και παρά την υποχώρηση του κινήματος γενικότερα στην Ελλάδα, καλούμε όλους να συμμετέχουν σε κάθε κινητοποίηση και αγωνιστική διεκδίκηση, όπως πρέπει να κάνουν και οι Κεφαλλονίτες», τόνισε, τέλος, ο κ.Βαλλιάνος.

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Keywords
Τυχαία Θέματα