Ντάτσιτς: Παράλογη η αντίδραση των Σκοπίων για τo ακρωνύμιο FYROM στα σερβικά διόδια

14:14 21/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βελιγράδι Νίκου Πέλπα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε παράλογη την απαίτηση των Σκοπίων να χρησιμοποιείται ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι πΓΔΜ στις πινακίδες και τις αποδείξεις που εκδίδονται στα

διόδια, στη νότια Σερβία.
Τα Σκόπια, δια της διπλωματικής οδού, ζήτησαν, χθες, από το Βελιγράδι να χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας και όχι το ακρωνύμιο ΠΓΔΜ θεωρώντας προσβολή την χρήση του.
«Αφού τα Σκόπια θεωρούν προσβολή την συντομογραφία ΠΓΔΜ τότε γιατί δεν αποχωρούν από τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. όπου παντού χρησιμοποιείται αυτός ο όρος» απάντησε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας σε δήλωση του για την εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου. Ανέφερε δε ότι το ίδιο προσβλητικό είναι για την Σερβία να χρησιμοποιούν τα Σκόπια τον όρο Δημοκρατία του Κοσόβου. Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι τα Σκόπια πέρυσι ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO αδιαφορώντας παντελώς για τις αντιρρήσεις της Σερβίας.
Ο Σέρβος ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η Σερβία στο μέλλον σε διμερές επίπεδο θα χρησιμοποιεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αλλά διεθνώς θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο BJRM (ΠΓΔΜ) ή την αγγλική απόδοση FYROM. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε συνέντευξή του, στις αρχές του χρόνου, στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, είχε κάνει λόγο για μεγάλο λάθος της Σερβίας που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”), προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό η χώρα του προσέβαλε τους «αδελφούς» της Έλληνες.
Εντωμεταξύ, όπως ανακοίνωσε η εταιρία «Σερβικοί αυτοκινητόδρομοι» (Autoputevi Srbije) η οποία διαχειρίζεται τα διόδια, από σήμερα στις αποδείξεις των τελευταίων διοδίων στη νότια Σερβία δεν θα αναγράφεται η χώρα προορισμού (ΠΓΔΜ) αλλά η τελευταία πόλη της Σερβίας, το Πρέσεβο.
Η εταιρία εξηγεί ότι το σύστημα που τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα βρισκόταν στην φάση των δοκιμών γι αυτό και χρησιμοποιήθηκε ο όρος ΠΓΔΜ. Το πρόβλημα προέκυψε στις αρχές του έτους όταν τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία διόδια προς την ΠΓΔΜ, τμήματος του αυτοκινητόδρομου που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα