Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 82 κορίτσια, έπειτα από τρία χρόνια

19:16 7/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 82 κορίτσια, που είχαν απαχθεί πριν από τρία χρόνια από το σχολείο τους. Η απελευθέρωση έγινε με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση μελών της οργάνωσης που βρίσκονταν υπό κράτηση.

82 από μαθήτριες του Τσίμποκ που είχαν απαχθεί το 2014 είναι και πάλι ελεύθερες. Τα κορίτσια έφθασαν στο αεροδρόμιο της Αμπούζα και απομακρύνθηκαν με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.

Η Νιγηρία ανακοίνωσε χθες ότι εξασφάλισε την απελευθέρωση των 82 κοριτσιών με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση μελών της Μπόκο Χαράμ.

Περίπου

270 κορίτσια απήχθησαν τον Απρίλιο του 2014 από την ισλαμιστική οργάνωση, η οποία έχει σκοτώσει 15.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων άλλων στη διάρκεια μιας εξέγερσης που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια με σκοπό τη δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου στη βορειοανατολική Νιγηρία.

AP Photo/ Olamikan Gbemiga

Δεκάδες κορίτσια είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν τις πρώτες ώρες μέσα στη σύγχυση που ακολούθησε ωστόσο η τύχη περισσότερων από 200 από αυτές αγνοείτο για περισσότερα από δύο χρόνια.

Η Νιγηρία ευχαρίστησε την Ελβετία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη βοήθειά τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των 82 κοριτσιών έπειτα από «μακρές διαπραγματεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

AP Photo/ Olamikan Gbemiga

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι θα υποδεχθεί τα κορίτσια στην Αμπούζα, προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου δεν διευκρινίζεται πόσα φερόμενα ως μέλη της Μπόκο Χαράμ αποφυλακίστηκαν βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής ούτε άλλες λεπτομέρειες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Συγκλονίζουν οι αφηγήσεις των απαχθέντων κοριτσιών από την Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Δύο χρόνια από την απαγωγή 276 κοριτσιών – Βίντεο από την Μπόκο Χαράμ

Keywords
Τυχαία Θέματα