Νέος γύρος αντιπαράθεσης για το όνομα των Σκοπίων

16:48 28/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για ανεύθυνη στάση κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση κυβερνητικές πηγές, με αιχμή σημερινές δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν «την διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Και μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».

Σημειώνεται ότι η βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στον ρ/σ Real FM και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση φέρει ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ με το οποίο συμφωνεί η ΝΔ αλλά διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος, «θα ψηφίσετε αυτή την πρόταση ή θα προτιμήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση;», ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει».

Την ανάγκη οικοδόμησης ευρύτερης κοινοβουλευτικής συναίνεσης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο ΑΛΦΑ της Καβάλας, επιτέθηκε στη ΝΔ, καλώντας την για μια ακόμα φορά, να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Μέσα στο 2018 με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας που μας κληροδότησε η ΝΔ, δήλωσε ο κυβερνητικός. Aναφερόμενος στη στάση των ΑΝΕΛ, είπε πως η κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες, ενώ υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι να οικοδομηθεί μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση.

Προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα των Σκοπίων είναι να υπάρξει επίσημη, ενιαία θέση από την πλευρά της κυβέρνησης, ανέφερε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο ραδιοσταθμό alpha.

«H ονομασία της ΠΓΔΜ είναι μείζον ζήτημα και όχι κάποια επιμέρους επιλογή. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της: Ισχύει η γραμμή που έχει διαμορφωθεί περί σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις (erga omnes) ή ισχύουν αυτά που λέει ο ακροδεξιός εταίρος του κ.Τσίπρα; Αναμένουμε τη θέση της κυβέρνησης κι όχι μόνο τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μικροκομματικά παιχνίδια, που τόσο αρέσουν στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν χωρούν» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ποτάμι.

«Η αναζωπύρωση της ονοματολογίας για το Σκοπιανό και οι μικροκομματικές επιδιώξεις που εκδηλώνονται απ’ όλες τις πλευρές, δεν πρέπει να κρύψουν ότι βασική κοινή επιδίωξη, τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και των άλλων κομμάτων, είναι η όποια επίλυση του ζητήματος να συνδεθεί με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που ήταν κι είναι οι βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης, πολέμων κι αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ σχετικά με την αντιπαράθεση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα