Νέα ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Αρχιεπισκόπου – Υπουργού Παιδείας

17:39 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε κατ’ιδίαν συνάντηση παραπέμπει με νέα επιστολή του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αναφορικά με εκτόνωση της αντιπαράθεσης που έχει προκύψει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη, ο οποίος αναρωτήθηκε «που ήταν η εκκλησία κατά τη διάρκεια της Κατοχής αλλά και την περίοδο της Δικτατορίας.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι τα θέματα αυτά «δεν πρέπει να συζητούνται με ανταλλαγή επιστολών, αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας».

«Πληροφορήθηκα

δια του ηλεκτρονικού τύπου το περιεχόμενο της επιστολής που μου απευθύνετε σχετικά με τις σχέσεις της Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με το δικτατορικό καθεστώς της επταετίας. Τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου καθώς και ευρύτερου δημόσιου διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας», δηλώνει στην επιστολή του ο Νίκος Φίλης.

Το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου εκτιμά ότι το τελευταίο επεισόδιο στις από καιρό τεταμένες σχέσεις του με το υπουργό Παιδείας μεγιστοποιεί τη συσπείρωση των Ιεραρχών, εν’όψει της σύγκλισης της Ιεραρχίας στις αρχές Οκτωβρίου.

Η επιστολή Ιερώνυμου

«Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το ρόλο της Εκκλησίας στην περίοδο της Δικτατορίας.

«Γιατί εκθρονίστηκε αυθαιρέτως, παρανόμως και αντικανονικώς ο σθεναρώς αρνηθείς να παραιτηθεί γηραιός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος; Γιατί απαγορεύθηκε η συνέλευση της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και γιατί συγκροτήθηκε μία ολιγομελής «αριστίνδην» Σύνοδος εκλεκτών της Αρχιερέων τόσο για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου όσο και για τη διοίκηση της Εκκλησίας, αντί της Ιεραρχίας; Γιατί εκδιδόταν ανά εξάμηνο μία νέα νομοθετική παράταση για την απαγόρευση της συνελεύσεως της Συνόδου της Ιεραρχίας μέχρι το 1970;Γιατί σε ολόκληρη την επταετία απαγορεύθηκε οποιοσδήποτε διορισμός έστω και ενός θεολόγου στη Μέση Εκπαίδευση; Γιατί δεν συνδέθηκε το πλασματικό σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» με τις θεσμικές εκφράσεις μιας πρόθυμης σε συνεργασία, όπως υποστηρίζουν σκοπίμως οι επικριτές της, εκκλησιαστικής ηγεσίας;», διερωτάται ο Αρχιεπίσκοπος.

Δελτίο τύπου του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, αναφέρει ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τη στάση της εκκλησίας την περίοδο της χούντας. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο στις 28 Σεπτεμβρίου, πριν από την τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Παιδείας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επιτίθενται στον Υπουργό Παιδείας, ενώ η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας κράτους.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ελίνα Κολύβα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Σχετική είδηση:Αντιπαράθεση Ν. Φίλη-Αρχιεπισκόπου για το ρόλο της Εκκλησίας στην κατοχή

Keywords
Τυχαία Θέματα