Ναύπακτος: Έλληνας χειρουργός στη μάχη κατά του καρκίνου

13:27 23/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως μελέτες στον καρκίνο του πνεύμονα διεξάγεται στο UCLH ( University College London Hospital) του Λονδίνου με τη συμμετοχή του Έλληνα χειρουργού Θώρακος με καταγωγή από τη Ναύπακτο Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.

Πρόκειται για μια νέα πρωτοποριακή έρευνα που έχει την ονομασία TracerX και είναι υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ογκολογίας Charles Swanton

και τη συμμετοχή ερευνητών από διαφορετικά νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη διεξάγεται 9 χρόνια σε πάνω από 800 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου και το τμήμα του πνεύμονα που αφαιρείται υπόκειται σε ένας πλήθος εξειδικευμένων εξετάσεων σε ιστοπαθολογικό και γονιδιακό επίπεδο.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ και στην εκπομπή «Δυτικά και Στέρεα», ο κ. Ν.Παναγιωτόπουλος ουσιαστικά η αξιοποίηση των ευρημάτων της μελέτης στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική, εξατομικεύοντας τη θεραπεία για τον κάθε ασθενή με επιλεγμένα φάρμακα ( χημειοθεραπευτικά και βιολογικά), στοχεύοντας τους κατάλληλους και συγκεκριμένους υπο-τύπους του καρκίνου και εξασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα με μακροχρόνια επιβίωση για τους ασθενείς.

Σκοπός της έρευνας είναι η κατανόηση της βιολογίας και της συμπεριφοράς του καρκίνου του πνεύμονα, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται και επανεμφανίζεται με υποτροπή και μεταστάσεις.

Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είναι χειρουργός Θώρακος ( Consultant Thoracic Surgeon) στο UCLH του Λονδίνου. Το κύριο ενδιαφέρον του αποτελεί η χειρουργική του καρκίνου του πνεύμονα με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και με το Da Vinci ρομποτικό σύστημα.

Νίκη Παπαδούλα

Keywords
Τυχαία Θέματα