«Να φύγει η Μέρκελ» το σύνθημα των διαδηλωτών κατά την επέτειο της επανένωσης

12:17 4/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κυρία Mέρκελ παραιτηθείτε με το κεφάλι ψηλά πριν σας στείλουμε δια παντός στην έρημο να μετράτε του κόκκους της άμμου» έγραφε ένα πανό, που ξεχώρισε η γερμανική τηλεόραση, καλύπτοντας 11 συνολικά διαδηλώσεις στη Δρέσδη, μετά το πέρας των επίσημων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 26ης επετείου της επανένωσης των Γερμανιών.

Ξενοφοβικοί της κίνησης «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pegida) και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αλλά και νεοναζί, σύμφωνα με το Spiegel,

προπηλάκισαν πολιτικούς χαρακτηρίζοντας τους ως «προδότες του λαού» και κραύγαζαν συνθήματα όπως «τσακιστείτε».

Ταυτόχρονα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν υπέρ μιας «ανοικτής, ανεκτικής και πολυφωνικής Γερμανίας», στη Δρέσδη, γενέτειρα του κινήματος Pegida.

Σύσσωμος πάντως ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας καταδίκασε τις «ακρότητες»:
«Με ντροπή διαπιστώνει κανείς αυτόν τον καιρό ότι εκτοξεύονται λέξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το φυτίλι για να ανάψει η φωτιά του μίσους και της βίας» δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας στην κεντρική εκδήλωση για την 26η επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, η οποία έγινε στη μεγαλοπρεπή όπερα Σέμπερ της Δρέσδης.

«Ο επικίνδυνος σπόρος του ακροδεξιού λαϊκισμού δεν επιτρέπεται να φυτρώσει» τόνισε ο Στάνισλαβ Τίλιχ και κάλεσε τους συμπατριώτες του να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης και την πολυφωνία.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε στο περιθώριο των εκδηλώσεων ότι θα επιθυμούσε να επιλύονται τα προβλήματα με αμοιβαίο σεβασμό, καθώς επίσης και με αποδοχή των διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Ανεξαρτήτως αυτού, η μέρα της ενοποίησης παραμένει ένα χαρμόσυνο γεγονός, τόνισε.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε πως «εδώ δεν είναι ο παράδεισος αλλά πολλοί άνθρωποι που τον ψάχνουν θεωρούν πως θα τον βρουν στη Γερμανία».

Η αστυνομία κινητοποίησε 2.600 αστυνομικούς. Ο αριθμός αυτός κρίθηκε αναγκαίος μετά τις βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμί και συνεδριακό κέντρο της Δρέσδης στις αρχές της εβδομάδας αλλά και έπειτα από τους εμπρησμούς περιπολικών.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα