Να αρθούν οι στρεβλώσεις ζήτησε ο Περιφερειάρχης από τον υπ. Οικονομίας

11:50 30/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου και του ΦΠΑ, ήταν τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Στη διάρκεια της μιας ώρας συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος έθεσε στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης το φλέγον θέμα της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως και το ζήτημα της εξαίρεσης της Ρόδου και της Καρπάθου από την αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ

στα νησιά και ζήτησε την παρέμβασή του προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο την επιβίωση και την ανταγωνιστικότητα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Χατζημάρκος, έδωσε έμφαση και στην ανάγκη στήριξης του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι το Νότιο Αιγαίο αντιπροσωπεύει 32% έως 42% του ελληνικού τουρισμού.

Χαρακτήρισε βαρύ πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα των νησιών την εξαίρεση της Ρόδου και της Καρπάθου από την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ , που όπως τόνισε ήταν μια απόφαση που ελήφθη με τρόπο αναίτιο και χωρίς κριτήρια που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες.

Επισημαίνοντας ότι το Νότιο Αιγαίο δέχτηκε το 2015 το 1/3 των προσφύγων και μεταναστών που είχε ολόκληρη η Ευρώπη, ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε να υπάρξει πρόγραμμα άμβλυνσης των επιπτώσεων του προσφυγικού στα νησιά.

Αναδεικνύοντας το θέμα της νησιωτικότητας, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην απουσία ισορροπίας, ανάμεσα στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τις συγκοινωνίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές με τα ελάχιστα κονδύλια που διατίθενται για τις επιδοτήσεις, 11 εκατ. ευρώ για τις αεροπορικές και 90 εκατ. ευρώ για τις ακτοπλοϊκές, όταν μόνο για τρεις μεγάλους οδικούς άξονες στην ηπειρωτική Ελλάδα, διατέθηκαν μόνο μέσα στο 2016 4 δις. ευρώ για έργα συντήρησης, για να τονίσει πως «θέλουμε η πατρίδα μας να αγαπήσει τα νησιά μας όπως και την ηπειρωτική Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέφερε ότι το θέμα του ΦΠΑ παραμένει σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση, λέγοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την διαμόρφωση του δημοσιονομικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογίας.

Έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα 6ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα, που θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σημείωσε ότι προσέλκυση επενδύσεων, εγχώριων και ξένων, είναι το ζητούμενο για την κυβέρνηση και αναγνώρισε ότι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Σ’ ότι αφορά στο Γκολφ Αφάντου, θέμα που του έθεσε ο περιφερειάρχης, ανέφερε ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί και ότι δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Σημείωσε επίσης ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός, η ανάπτυξη της βιομηχανικής βάσης της χώρας και η καινοτομία, ενώ έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που θα δώσει ανάσα στις υγιείς, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα