Ν. Ντίτορας : « Αποκατάσταση της νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας»

13:31 9/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποφασισμένος να εφαρμόσει τη νομιμότητα και να υλοποιήσει γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους οι οποίες έχουν και την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών εμφανίζεται ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Ντίτορας ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας τόνισε ότι « για πρώτη φορά η πολιτεία αποφάσισε να μην βάλει πολιτικό πρόσωπο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες και μέσω

ΑΣΕΠ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τομή που έχει γίνει στη δημόσια διοίκηση. Αυτά πρέπει να τα λέμε. Δεν είμαι διορισμένος από την κυβέρνηση, όπως διαδίδουν ορισμένοι».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Νίκου Ντίτορα έχουν ως εξής:

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας γίνεται αποκατάσταση της νομιμότητας, τίποτα παραπάνω και τίποτε λιγότερο. Ήταν από χρόνια που δεν λειτουργούσαν. Δεν είναι ξαφνικό να αρχίσουμε να κάνουμε αλλαγές στην αποκεντρωμένη διοίκηση, υπήρχε προϊστορία. Από το 2014 υπήρχαν καταγγελίες στο υπουργείο εσωτερικών για παράνομες τοποθετήσεις υπηρεσιακών στελεχών στην αποκεντρωμένη από βουλευτές αλλά και τον σύλλογο των εργαζομένων. Παράδειγμα στις 30 Δεκεμβρίου 2014 η κ. Γερακούδη ενώ γνώριζε ότι σε 15 ημέρες θα γίνουν εκλογές τοποθέτησε στην θέση γενικού διευθυντή λειτουργίας κάποιο άτομο και κατά την ίδια ημέρα υπηρετούσε άλλος σε αυτή τη θέση. Για να γίνεις γενικός διευθυντής πρέπει να είσαι στον τελευταίο βαθμός και όχι με Δ βαθμό και αυτό ήταν το «ποτήρι που ξεχείλισε».

Το υπουργείο εσωτερικών έχοντας αλληλογραφία με την αποκεντρωμένη διοίκηση και τους έλεγε ότι οι τοποθετήσεις που έγιναν μέχρις 21/04/2015 δεν είναι σύννομες και θα πρέπει να αντικατασταθούν κάποιοι προϊστάμενοι. Το ίδιο έγινε και στις 08/06/2015 και η εσωτερική διεύθυνση λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απαντά ότι οι τοποθετήσεις πληρούσαν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προβλεπόταν από τις διατάξεις του άρθρου 84 και 86 και ο αριθμός των ασκούντων προϊσταμένων ήταν τότε 300 άτομα. Όλα αυτά τα άτομα θα έπρεπε να ελεγχθούν και ενδεχόμενη ανάκληση όλων αυτών των αποφάσεων θα καθιστούσε τότε αδύνατη την λειτουργία του φορέα. Με λίγα λόγια ομολογούσαν ότι υπάρχουν παρανομίες και αν αυτές αποκατασταθούν θα ήταν αδύνατη η λειτουργία του φορέα.

Παρόλα αυτά όταν υπάρχει ένα πρόβλημα η πολιτεία οφείλει να το λύσει και το υπουργείο εσωτερικών στις αρχές του 2015 παρέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μετά από λίγο χρονικό διάστημα το υπουργείο εσωτερικών ενημέρωσε το Συμβούλιο του Κράτους να σταματήσει η διαδικασία ελέγχων μέχρι νεοτέρας ενόψει του ότι θα διορισθεί νέος συντονιστής. Στα τέλη του 2015 και επειδή η διαδικασία διορισμού συντονιστών καθυστέρησε πάρα πολύ, το υπουργείο εσωτερικών ζητάει εκ νέου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να συνεχιστεί η διαδικασία να προχωρήσουν όλες οι υποθέσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Το Δεκεμβρίου τώρα του 2016 βγαίνει απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αριθμό 298/23-12-2016 και ρωτά 1) την ανάκληση αποφάσεων τοποθέτησης προϊσταμένων οργανικών μονάδων ποιος έπρεπε να την κάνει; 2) την ανάκληση του προϊσταμένου της Γενικής διεύθυνσης δασών και ασκούσε τότε καθήκοντα γενικού Γραμματέα, ποιος θα την έκανε; 3) για τις αποφάσεις των γενικών διευθυντών που θα ανακαλέσουν θα πρέπει να ζητηθούν και τα χρήματα πίσω; 4) θα πρέπει για όσους ήταν προϊστάμενοι ο χρόνος προϋπηρεσίας αυτός θα προσμετρηθεί; 5) για αυτούς που θα δικαιωθούν σήμερα ο χαμένος χρόνος προϋπηρεσίας θα πρέπει να προσμετρηθεί; και 6) οι μη σύννομα τοποθετημένοι προϊστάμενοι γενικών διευθύνσεων θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων διευθυντών ιδίου επιπέδου ή διαδικασία επιλογής συντονιστή αποκεντρωμένης διοίκησης;

Εκτός από τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπάρχει και η έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα του αρμόδιου υπουργού.

Για πρώτη φορά η πολιτεία αποφάσισε ότι δεν θα βάλει πολιτικό πρόσωπο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες και η επιλογή έγινε μέσω ΑΣΕΠ. Είναι η μεγαλύτερη τομή που έχει γίνει στη δημόσια διοίκηση».

Ο κ. Ντίτορας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί καμία διαμαρτυρία για τις μετακινήσεις και αντικαταστάσεις προϊσταμένων στη Διεύθυνση Δασών και τις επόμενες ημέρες θα υλοποιηθούν αποφάσεις που αφορούν και στις άλλες δυο Γενικές Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας και Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα