Ν. Κοτζιάς: Tα σύνορα είναι οριστικά – Καίγεται όποιος παίζει με τη φωτιά

10:22 7/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυστηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Τα σύνορα στην Ευρώπη είναι οριστικά. Όποιος παίζει με τη φωτιά, στο τέλος είναι εκείνος που καίγεται. Δεν θα ανεχτούμε να τεθεί από τον οποιονδήποτε θέμα συνόρων, καταδικάζουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας όποιον έχει τέτοιες επιδιώξεις και δεν θα το επιτρέψουμε», υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στη Real News.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στην Τουρκία, ο ΥΠΕΞ την καλεί να σταματήσει

την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, να αποδεχτεί τις πραγματικότητες και να επιστρέψει σε έναν παραγωγικό διάλογο, προσθέτοντας ότι η χώρα μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, διπλωματικά και αμυντικά.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι «μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη» που έχει μπει σε «μία διαδικασία αδιέξοδης εθνικιστικής πλειοδοσίας», εκτιμά ότι η σημερινή ηγεσία της δείχνει αυτή την περίοδο «εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ένα αίσθημα ανασφάλειας και φόβου και σε μια αδικαιολόγητη αίσθηση υπεροχής και αλαζονείας». Ένα αντιφατικό μείγμα που χρειάζεται πάντα προσεκτικούς χειρισμούς, προκειμένου να μην παρασυρθεί κανείς προς την «εύκολη φορά» των πραγμάτων, αλλά να επιδιώξει ανεύρεση διαύλων επικοινωνίας που θα οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων της άλλης πλευράς, αλλά και τη δέουσα αυστηρότητα όπου και όποτε χρειαστεί.

Για το Κυπριακό, ο Νίκος Κοτζιάς τονίζει ότι η λύση του σημαίνει τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα τρίτης χώρας, και επικρίνει εκ νέου τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Εσπεν Αϊντε, λέγοντας ότι προωθεί άστοχα αιτήματα.

«Υποστηρίζει ότι ένα είδος 4 ελευθεριών μπορεί να υλοποιηθεί και για τους Τούρκους στην Κύπρο» επικαλούμενος «σειρά άστοχων παραδειγμάτων, όπως τη συμφωνία της Ρωσίας ως προς το Καλίνινγκραντ, που αφορά στη δυνατότητα μετακίνησης των Ρώσων μεταξύ των κύριων εδαφών της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ», η οποία «ασφαλώς δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, διότι ούτε είναι ζώνη τράνζιτ της Τουρκίας, ούτε και έδαφός της», μπερδεύοντας «ανόμοια πράγματα προκειμένου να δικαιολογηθούν άστοχα αιτήματα της άλλης πλευράς».

Ο κ. ‘Αιντε «προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του» σημειώνει ο κ. Κοτζιάς εκφράζοντας την απορία του, «που κάποιοι, προκειμένου να τον δικαιολογήσουν, διατείνονται συνειδητά ψευδώς, ότι είχαμε φτάσει κοντά στη λύση».

Αναφορικά με τα Σκόπια, εκφράζει την ανησυχία του για την έλλειψη κουλτούρας συνεννόησης και συμβιβασμών στο εσωτερικό της χώρας, τονίζοντας ότι επιθυμία μας είναι να λειτουργήσει η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ενώ για την Αλβανία σημειώνει πως κάποιοι ονειρεύονται «ψευδομεγαλεία» που δεν θα επιτρέψει η ΕΕ και η Ελλάδα.

Πηγή Α Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα