Μόνο με «αντιρρυπαντικό σήμα» η κυκλοφορία οχημάτων στο Παρίσι

18:58 16/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τη Δευτέρα 16/01/2017 όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο Παρίσι θα πρέπει να φέρουν ένα αυτοκόλλητο που θα αντιστοιχεί στο επίπεδο εκπομπών ρύπων του οχήματος.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στο Παρίσι σε όλα τα οχήματα, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ακόμη και σε όσα έχουν ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, και έχει ως σκοπό να αποκλείσει από τους δρόμους τα πιο ρυπογόνα οχήματα όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση

βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της, κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα πρόσφατα σε πολλές γαλλικές περιοχές.

«Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα περιορίζοντας τις εκπομπές μικροσωματιδίων από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πόλη, η δήμαρχος της οποίας, Αν Ινταλγκό, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία έχει καταστήσει τη μάχη κατά της μόλυνσης του αέρα μία από τις προτεραιότητές της.

Το χρώμα του αυτοκόλλητου, το όνομα του οποίου είναι Crit’Air, καθορίζεται από το επίπεδο εκπομπής ρύπων του οχήματος (οξείδια του αζώτου, μικροσωματίδια).

Για τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, προβλέπονται έξι διαβαθμίσεις: πράσινο για «μηδενικές εκπομπές» (ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο) και ακολουθούν πέντε διαβαθμίσεις από το μωβ «1» (προδιαγραφές Euro 5 και 6 βενζίνης) έως το γκρι «5» (Euro 2 ντίζελ).

Ο δήμος έχει σκοπό να «μειώσει στο μισό» τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και να καταργήσει το ντίζελ από τώρα έως το 2020.

Το Παρίσι είχε ήδη απαγορεύσει από τον Σεπτέμβριο του 2015 την κυκλοφορία των φορτηγών, των λεωφορείων και των τροχόσπιτων που κυκλοφόρησαν πριν από το 2001. Από τότε και άλλες γαλλικές πόλεις υιοθέτησαν το μέτρο, με πιο συντονισμένο τρόπο.
Η κυκλοφορία ορισμένων κατηγοριών αυτοκινήτων έχει ήδη απαγορευθεί τις καθημερινές από τον Ιούλιο του 2016, όπως τα αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών.

Όταν η ρύπανση βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, η εκ περιτροπής κυκλοφορία –η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί χωρίς μεγάλη επιτυχία– θα αντικατασταθεί από μια διαφοροποιημένη κυκλοφορία. «Τα λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα θα μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν όταν τα πιο ρυπογόνα θα πρέπει να παραμείνουν στο γκαράζ», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος για τις μεταφορές, από το κόμμα των Οικολόγων, Κριστόφ Νατζντόφσκι.

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 68 έως 135 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του αυτοκινήτου.

Περίπου 600.000 οχήματα κυκλοφορούν κάθε μέρα στο Παρίσι, από τα οποία τα 100.000 είναι φορτηγάκια και φορτηγά και 100.000 είναι δίτροχα.

Προστιθέμενο στα μέτρα πεζοδρόμησης των δρόμων δίπλα στον Σηκουάνα, αυτό το νέο μέτρο προκαλεί την οργή ορισμένων αυτοκινητιστών.

Περίπου εκατό από αυτούς συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Παρίσι οδηγώντας τα αυτοκίνητά τους άνω των 20 χρονών για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους κανόνες. Για τη Γαλλική Ομοσπονδία Πολιτών Αυτοκινητιστών, το μέτρο «τιμωρεί τους πιο φτωχούς».

Η Ομοσπονδία των Οργισμένων Μοτοσικλετιστών κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Απαιτεί από τη δήμαρχο του Παρισιού να μην εφαρμόσει αυτό το μέτρο στα δίτροχα που «προσφέρουν μια πραγματική λύση» στην κυκλοφορία και στη ρύπανση, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα