Μήνυση κατά της Google κατέθεσαν υπάλληλοι της εταιρίας

14:47 22/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μήνυση κατά της Google κατέθεσε ένας από τους διευθυντές της εταιρείας, κατηγορώντας την για την «πολιτική λειτουργίας» της, που απαγορεύει στους υπαλλήλους της να μοιράζονται τις (επαγγελματικές) ανησυχίες τους με άλλους συναδέλφους, μετόχους της εταιρείας ή με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος υπάλληλος κατηγορεί (με ξεχωριστή προσφυγή) τη Google, ότι χρησιμοποιεί ένα «πρόγραμμα παρακολούθησης», για να προλαβαίνει

διαρροές μεταξύ των υπαλλήλων. Ο διευθυντής, ο οποίος αναφέρεται στη δικογραφία με το γενικό όνομα «John Doe», δηλώνει ότι οι συμφωνίες μεταξύ των υπαλλήλων και της Google παραβιάζουν διάφορους πολιτειακούς εργασιακούς νόμους.

Στην αγωγή, που κατατέθηκε την Τρίτη σε πολιτειακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο “Doe” ισχυρίζεται ότι οι εμπιστευτικές συμφωνίες που είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοι της Google, στην ουσία τους απαγορεύουν να πουν οτιδήποτε για την εταιρεία, ακόμα και μεταξύ τους.

Όπως αναφέρει η αγωγή, ο ορισμός περί του τί υποπίπτει στην κατηγορία μη μεταβιβάσιμης και εμπιστευτικής πληροφορίας είναι, σύμφωνα με την εταιρεία, «κάθε πληροφορία, χωρίς όριο, σε οποιαδήποτε μορφή που αφορά την Google ή τις εργασίες της Google που δεν είναι γενικά γνωστές».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google, οι κατηγορίες εναντίον της εταιρείας «είναι αβάσιμες» και οι συμφωνίες επιστευτικότητας έχουν σχεδιαστεί για να προστατέψουν ευαίσθητες πληροφορίες, όχι να εμποδίσουν τους υπαλλήλους να συζητούν, άλλα θέματα, όπως π.χ. για τις συνθήκες εργασίας τους και για τις αμοιβές τους κλπ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην αγωγή, οι εμπιστευτικές συμφωνίες παραβιάζουν πολιτειακούς νόμους που προστατεύουν δικαιώματα των εργαζομένων, όπως να συζητήσουν για τους μισθούς τους ή να δώσουν πληροφορίες σε κυβερνητικούς οργανισμούς.

Σε ακόμη μια προσφυγή, από μη κατονομαζόμενο υπάλληλο, στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, η Google αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες, επειδή, όπως αναφέρεται, αναγκάζει τους εργαζόμενούς της να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον, μέσω ενός προγράμματος που ονόμασε «Stopleaks«, μέσω του οποίου τους ζητά να καταγγέλλουν την μετάδοση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα