Μήνυμα Δ. Αβραμόπουλου για την «Ημέρα της Ευρώπης»

17:13 9/5/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Να αναλογιστούμε τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες αποτελούν θεμέλιο και ζωτικό συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη Διακήρυξη του Robert Schuman, η οποία δρομολόγησε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Παράλληλα, κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου
Φώτη Φωτίου, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι ο κυπριακός λαός αντιμετώπισε με εξαιρετικό σθένος και δύναμη τις δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν για την αντιμετώπισης της κρίσης. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της Ελλάδας.«Ειδικά σήμερα που στην Ευρώπη παρατηρείται άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, πρέπει να αναλογιστούμε τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλοκατανόησης και πάνω από όλα την αξία της αλληλεγγύης» υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος και παράλληλα κάνει λόγο για έμπρακτη αλληλεγγύη προς ισότιμους εταίρους με τους οποίους, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, οικοδομείται βήμα βήμα η κοινή ευρωπαϊκή πατρίδα.

Συνεχίζοντας, τονίζει, ότι στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης, οι αξίες αυτές που προωθήθηκαν στην πράξη από οραματιστές ηγέτες, όπως ο Monnet, ο Adenauer, ο Giscard d' Estaing, ο Mitterand και ο Delors παραμένουν ιδιαίτερα επίκαιρες.

Μάλιστα, παρατηρεί ότι η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και αυτών του Νότου προκαλούν απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η συλλογική δράση και η αταλάντευτη πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα οφείλει να είναι η πυξίδα μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν η κρίση του κοινωνικού κράτους, η ανεξέλεγκτη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης και τα μεγάλα διεθνή περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα. Και παρά την κόπωση που διαπιστώνεται στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της πολυμερούς συνεργασίας.

Οφείλουμε, κατά συνέπεια, επισημαίνει ο υπουργός, να μην επιτρέψουμε να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά αντίθετα, να ανταποκριθούμε στα εύλογα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών για υιοθέτηση πολιτικών που θα προωθούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, θα εισάγουν περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και θα μειώνουν το δημοκρατικό έλλειμμα.

Αναφερόμενος στην Προεδρία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζει ότι η Ελλάδα, η οποία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα ασκήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν ανέκαθεν πιστός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας. Η συμμετοχή στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος συνέβαλε στην εδραίωση του εκδημοκρατισμού, στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και αποτελεί μοχλό εκσυγχρονισμού του κράτους.

Παράλληλα, σημειώνει, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική λειτουργεί σταθεροποιητικά για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσφέροντας ένα όραμα ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης σε όλους τους λαούς της περιοχής.

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι, σήμερα που επικρατεί απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, είναι χρέος όλων μας να αναλογιστούμε όσα καταφέραμε από κοινού με τους υπόλοιπους εταίρους μας.

«Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την νέα κοινή μας χώρα και να δουλέψουμε μαζί για την αναζωογόνηση της πίστης στο ευρωπαϊκό όραμα, αγνοώντας τις επικίνδυνες σειρήνες του ευρωσκεπτικισμού, του λαϊκισμού και του εθνικισμού».
Keywords
Τυχαία Θέματα