Μέρκελ-CSU: Συμβιβασμός για 200.000 πρόσφυγες ετησίως -«Εξοργισμένοι» οι Πράσινοι

20:07 9/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε «θετική» την προοπτική η Γερμανία να υποδέχεται 200.000 πρόσφυγες τον χρόνο, όπως προβλέπει συμβιβαστικό σχέδιο στο οποίο κατέληξαν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU)της Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). «Η Κομισιόν θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός πως μία χώρα η οποία έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μοιάζει έτοιμη να υποδεχθεί άλλους 200.000 τον χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ωστόσο πως «δεν πρόκειται ακόμη για μια κυβερνητική απόφαση.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η επιτευχθείσα συμφωνία θα βοηθήσει να συγκροτηθεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ οι Πράσινοι, πιθανός εταίρος σε έναν συνασπισμό «Jamaica» (CDU/CSU, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες – FDP) ξεκαθάρισαν πως διαφωνούν με οποιοδήποτε όριο στη μετανάστευση.

«Επιτύχαμε ένα κοινό αποτέλεσμα το οποίο νομίζω πως είναι πολύ καλή βάση για να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας πως το συμβιβαστικό σχέδιο βοηθά στη γεφύρωση διαφορών μεταξύ των κομμάτων που προετοιμάζουν το νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

«Το όριο των 200.000 μεταναστών τον χρόνο δεν σημαίνει πως ο 200.001ος πρόσφυγας που θα φθάσει στη χώρα θα πρέπει να απελαθεί», δήλωσε η Μέρκελ, υπενθυμίζοντας ότι θα ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με το FDP και τους Πρασίνους ξεχωριστά στις 18 Οκτωβρίου.

«Έχουν τεθεί τα θεμέλια», δήλωσε στο ZDF η Μαρί-Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν, αναπληρώτρια αρχηγός του FDP, κρίνοντας ότι ο «εσωτερικός συμβιβασμός» των συντηρητικών στο προσφυγικό θα διευκολύνει τις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Γερμανία: Έναρξη συνομιλιών την άλλη Τετάρτη για τον σχηματισμό κυβέρνησης (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα