Μέι σε Τουσκ: Θα χρειαστούμε χρόνο για το Brexit

19:16 8/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Λίγες ημέρες πριν τη άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου θα εξεταστεί μεταξύ άλλων και το Βrexit ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία για την αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Ο στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε τις πιο στενές δυνατές σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας. Το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Βρετανίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Προς το συμφέρον όλων είναι να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter,

από το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, μετά τη συνάντηση τόνισε ότι Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για να επιτύχουν μια ομαλή διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα, ώστε το Λονδίνο να υιοθετήσει μια διαπραγματευτική στάση προτού ενεργοποιήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Τα κύρια σημεία τα οποία επισήμανε η πρωθυπουργός ήταν η συνεργασία ώστε να υπάρξει μια ομαλή διαδικασία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι γι’ αυτό παίρνουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε για τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους.

Η Μέι διαβεβαίωσε επίσης τον Τουσκ ότι η Βρετανία θα είναι ένας «ισχυρός παίκτης» για όσο παραμείνει στην ΕΕ και ότι θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρή στάση όσον αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για τη δράση της στη γειτονική Ουκρανία.

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε τον Γκι Φέρχοφστατ, τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και πολέμιο των ευρωσκεπτικιστών, ως εκπρόσωπό του στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 63χρονος Φέρχοφστατ, σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει «κεντρικό ρόλο» σε μια μελλοντική συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα έχει περιορισμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι όταν αυτή προσφύγει επισήμως στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας τη διαδικασία για την αποχώρηση της χώρας της από την Ένωση.

Όμως οι ευρωβουλευτές θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνουν τους νόμους που θα οριστικοποιούν το «διαζύγιο» και, ενδεχομένως, και άλλες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα