«Μέγας Αλέξανδρος» – Το παιδικό βιβλίο του Καζαντζάκη «ζωντανεύει» στον «Ελληνικό Κόσμο»

13:22 16/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

H ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενός από τους πιο εμβληματικούς ήρωες της παγκόσμιας ιστορίας, «ζωντανεύει» μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη, στην παιδική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από τις 22 Οκτωβρίου.

Το παιδικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή της Νανάς Νικολάου, και με πρωταγωνιστή τον Μέμο Μπεγνή, μεταφέρεται στη σκηνή, σε μια παράσταση που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα και με την ανακήρυξη, από το υπουργείο Πολιτισμού, του 2017 ως «Έτους Νίκου Καζαντζάκη».

Δύο

από τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην παράσταση, ο Αγγελος Μπούρας, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του Στέφανου, αδελφικού φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ο Κώστας Τερζάκης, ο οποίος ενσαρκώνει τον βασιλιά Φίλιππο, μιλούν στη «Ραδιοτηλεόραση» για την ξεχωριστή αυτή παράσταση, που αναδεικνύει όλα τα πρόσωπα, τα περιστατικά, τους μύθους και τους θρύλους που σχετίζονται με το πρόσωπο του μεγάλου στρατηλάτη.

Η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου «ζωντανεύει» στη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου» μέσα από τα… μάτια του Νίκου Καζαντζάκη. Πόσο απαιτητικό είναι να συμμετάσχετε σε μια τέτοια παράσταση;

Αγγελος Μπούρας: Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από τα ματιά των μικρών και μεγάλων θεατών που θα έρθουν να μας δουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, μένουν στον χρόνο οι ιστορίες, γιατί ταξιδεύουν στη μνήμη. Και νομίζω ο μέγας Καζαντζάκης αυτό έχει πετύχει… Έτσι, δεν είναι απαιτητικό να συμμετέχεις, αλλά να δημιουργείς την ιστορία σαν να γίνεται την παρούσα στιγμή, αυτό προσπαθώ τουλάχιστον, και σε αυτό το πλαίσιο μας καθοδηγεί η Νανά Νικολάου, μια σκηνοθέτις που ξέρει πολύ καλά να χειρίζεται τη στιγμή και να τη μετουσιώνει σε θέατρο.

Κώστας Τερζάκης: Η συμμετοχή σε κάθε παράσταση είναι απαιτητική και μεγάλη ευθύνη. Ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη, όμως, όταν πρόκειται για ιστορικό έργο και παράσταση που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και μαθητές.

Ο Αγγελος Μπούρας υποδύεται τον ρόλο του Στέφανου.

Αγγελος Μπούρας: Η σχέση Μ. Αλεξάνδρου-Στέφανου περνάει ένα υπέροχο μήνυμα ανιδιοτελούς αγάπης και αφοσίωσης, άγνωστες λέξεις ίσως πια, καιρός να τις ανακαλύψουμε…

Η παράσταση αναδεικνύει τα περιστατικά, τους θρύλους αλλά και τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Μιλήστε μας για τον ρόλο σας.

Αγγελος Μπούρας: Ο Καζαντζάκης στον δικό του Μεγα-Αλέξανδρο έχει φανταστεί τον Στέφανο, δημιουργώντας έναν δικό του λογοτεχνικό ήρωα, ένα παιδί ομογάλακτο του Αλεξάνδρου. Μεγαλώνουν μαζί, είναι αυτός που θαυμάζει τον Αλέξανδρο, τον ακολουθεί, τον πιστεύει, τον προστατεύει, η ματιά του ακουμπάει πάνω στον ήρωα-οραματιστή Αλέξανδρο, ως εκ τούτου είναι το πρότυπό του και θεωρώ ότι περνάει και ένα υπέροχο μήνυμα ανιδιοτελούς αγάπης και αφοσίωσης, άγνωστες λέξεις ίσως πια, καιρός να τις ανακαλύψουμε…

Κώστας Τερζάκης: Θα προσπαθήσω να προσεγγίσω τον βασιλιά Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φυσιογνωμία και προσωπικότητα δύσκολη και αμφιλεγόμενη.

Ο Κώστας Τερζάκης υποδύεται τον βασιλιά Φίλιππο.

Κώστας Τερζάκης: Κάθε ρόλος έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, όμως οι ιστορικές προσωπικότητες είναι πιο απαιτητικές και χρειάζεται ακόμη πιο προσεκτική δουλειά για να τις προσεγγίσεις.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην προσέγγιση των χαρακτήρων που ερμηνεύετε, με δεδομένο ότι η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά και έχει γραφτεί από τον Νίκο Καζαντζάκη;

Αγγελος Μπούρας: Τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο κοινό, καταλαβαίνουν τα πάντα, πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε… Προσωπικά σέβομαι πολύ αυτή την αθωότητά τους. Αυτό το «ό,τι σκέφτομαι το λέω» με ακυρώνει πολλές φορές ως ηθοποιό, αλλά με εδραιώνει ως άνθρωπο. Επενδύω σε αυτό λοιπόν και προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος, ειλικρινής, γι’ αυτό άλλωστε κάνουμε αυτή τη δουλειά, μια δουλειά στην οποία πάμε για να μας συμβεί κάτι και όχι για να κάνουμε κάτι. Αυτή είναι η δυσκολία, λοιπόν, να ανοίξουμε ένα παράθυρο στη φαντασία, στο απροσδόκητο. Είμαι σίγουρος ότι ο Καζαντζάκης θα είναι κάπου εκεί στις κουΐντες και θα χαίρεται… Τέλος, να συμπληρώσω ότι είναι ευτυχής συγκυρία να συνυπάρχουν εντός και εκτός σκηνής άνθρωποι με κοινό στόχο…. το καλό θέατρο.

Κώστας Τερζάκης: Κάθε ρόλος έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, όμως οι ιστορικές προσωπικότητες είναι πιο απαιτητικές και χρειάζεται ακόμη πιο προσεκτική δουλειά για να τις προσεγγίσεις. Νομίζω, όμως, ότι με ομαδική δουλειά και με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ο Νίκος Καζαντζάκης, εκφράζοντας τη μεγάλη του αγάπη για τα παιδιά, αναδημιούργησε έναν Αλέξανδρο σε όλες τις πολύπλευρες όψεις του: Αλέξανδρος ο άνθρωπος, Αλέξανδρος ο θεός, Αλέξανδρος ο μυστικιστής, ο στρατιώτης, ο οραματιστής, Αλέξανδρος ο μέγας.

Η Νανά Νικολάου ετοίμασε για την παιδική σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου» μια ολοκαίνουργια θεατρική διασκευή, με πολλή δράση, παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, σπαθογραφίες, πρωτότυπη μουσική, video art εφαρμογές και ένα θίασο ταλαντούχων ηθοποιών.

Με γλώσσα απλή και κατανοητή, η παράσταση σκιαγραφεί, μέσα από τον χαρακτήρα του μεγάλου στρατηλάτη, όλες τις μεγάλες αρετές των Ελλήνων, ακολουθώντας κατά πόδας την πορεία του από τα δεκαπέντε του χρόνια έως το τέλος.

Ο Μέμος Μπεγνής ενσαρκώνει τον Μακεδόνα βασιλιά σε μια παράσταση γεμάτη χρώματα, φως και συναρπαστική πλοκή, που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, αλλά και σε θεατές όλων των ηλικιών.

Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική διασκευή-Σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας

Video art-μουσική σύνθεση: Αντώνης Δελαπόρτας

Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

Χορογραφίες: Αρετή Μόκαλη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Σολδάτου

Μέγας Αλέξανδρος ο Μέμος Μπεγνής

Πρωταγωνιστούν:

Πελαγία Αγγελίδου, Θοδωρής Ανθόπουλος, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Άγγελος Μπέσας, Άγγελος Μπούρας, Χρήστος Ντόβας, Νικόλας Πανταζής, Γιώργος Σαββίδης, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Τερζάκης, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Χρυσαλένα Χριστοπούλου

Πρεμιέρα: Κυριακή 22 Οκτωβρίου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη για σχολεία: 10:00

Σάββατο: 15:00

Κυριακή: 11:30

Διάρκεια παράστασης: 90’

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 15 & 13€ (πλατεία) / 11€ (θεωρείο)

Οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων: 50 & 45€ (πλατεία)/ 40€ (θεωρείο)

Σχολικές παραστάσεις: 7€

Προβλέπεται ειδική τιμή για ομαδικές κρατήσεις

Προπώληση εισιτηρίων:

Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, ΤαύροςΣτην ηλεκτρονική διεύθυνση theatron254.grΤηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τηλ. 212 254 0300

Keywords
Τυχαία Θέματα