Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα» των εργατικών δυστυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:06 5/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Eπανέρχονται οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπενθύμιση της αναγκαιότητας για εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στην εργασία, μετά το τελευταίο θανατηφόρο δυστύχημα στα Χανιά.

To θύμα ήταν οδηγός απορριμματοφόρου, που άφησε πίσω του σύζυγο και δύο παιδιά.

Η ΠΟΕΟΤΑ τονίζει πως: «Το κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε η Ομοσπονδία μόλις πριν από ενάμιση μήνα, δημοσιεύοντας

τη «μαύρη λίστα» με 21 νεκρούς και 18 σοβαρούς τραυματίες τη διετία 2014 – 2016, κανείς δεν τον άκουσε και πάλι. Αναμένουμε τώρα να αντιληφθούν και να αναλάβουν όλοι οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους. Και εδώ υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες τόσο των πολιτικών όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων στα Υπουργεία, αλλά βεβαίως και των αρμοδίων υπηρεσιών των Δήμων και των ίδιων των Δημάρχων.

Το περιστατικό που συνέβη χθες στην Εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου αποδεικνύει πώς το προσωπικό στην καθαριότητα των Ο.Τ.Α. είναι απροστάτευτο, καθώς και εκτεθειμένο σε πολλούς κινδύνους. Κατά τη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων, στο ύψος του Σταλού, Ι.Χ. αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα της Εθνικής οδού και συγκρούστηκε με το απορριμματοφόρο του Δήμου Πλατανιά με αποτέλεσμα αυτό να εκτραπεί της πορείας του και να ανατραπεί, προκαλώντας το θάνατο του οδηγού».

Συνεχίζοντας η ομοσπονδία – που έχει μετρήσει πολλά θύματα στη μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων στον κλάδο – επισημαίνει: «Κι όμως, το εργατικό ατύχημα δεν είναι κατοχυρωμένο νομικά, όπως και η επαγγελματική ασθένεια στους Ο.Τ.Α. Η νομική κατοχύρωση του εργατικού ατυχήματος και η επαγγελματική ασθένεια είναι δύο πράγματα που έχει ζητήσει επισταμένως η Π.Ο.Ε.
– Ο.Τ.Α., όπως επίσης και η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στην Υγιεινή και Ασφάλεια στον τομέα της καθαριότητας. Οι αρμόδιοι όμως του υπουργείου Εργασίας, του Σ.ΕΠ.Ε. και των Δήμων κωφεύουν.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Ο.Τ.Α. (και όχι μόνο) αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, απαξίωση, εμπαιγμό. Ελλείψει πόρων τα οχήματα της καθαριότητας παραμένουν ασυντήρητα. Ελλείψει μόνιμου προσωπικού επιβάλλεται υπερεργασία. Αυτά έχουν σαν συνέπεια την αύξηση των ατυχημάτων και μαζί των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών».

Σχετικές ειδήσεις

ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Καμπανάκι» για τα εργατικά ατυχήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για «μαύρη» λίστα εργατικών ατυχημάτων κάνει λόγο η ΠΟΕ – ΟΤΑ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Άλλος ένας θάνατος την ώρα της δουλειάς – Να εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο νόμος

Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας καταγγέλλει η ΠΟΕ – ΟΤΑ

Nέο εργατικό ατύχημα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Aντιδράσεις για το εργατικό δυστύχημα στο Δήμο Αθηναίων

Keywords
Τυχαία Θέματα