Μεγάλη συμμετοχή στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια σε φτώχεια και ανεργία

20:40 2/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Οι 56 εργατικές, αγροτικές και συνταξιουχικές συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη Θεσσαλία, που οργανώσαμε το αποψινό πανθεσσαλικό συλαλλητήριο, δεν μένουμε απλά στις διαπιστώσεις ότι η ανεργία που πλήττει όλους τους νομούς και κλάδους, έχει στείλει πάνω από 67.500 ανέργους στον ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία και ότι οι απολύσεις είναι καθημερινές» τόνισε από το βήμα του πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου ενάντια στην φτώχεια και την ανεργία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσαπλές και κάλεσε όλους τους άνεργους, τους εργαζόμενους τους

νέους και τους μικροαγρότες και μικροεπαγγελματίες που παραμένουν ακόμα παθητικοί, φοβισμένοι, να μπουν μαζικά στον αγώνα, για να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους.

Ο κ. Τσαπλές άφησε παράλληλα αιχμές για την στάση που τηρούν άλλα Εργατικά Κέντρα στη Θεσσαλία για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους. «Κόντρα στην υπονομευτική στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ελέγχουν την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, πολλές Ομοσπονδίες και Ε.Κ, όπως στο Βόλο, τα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, εμείς μπαίνουμε μπροστά για να ανασυντάξουμε το κίνημα μας, να οργανώσουμε τον αγώνα της εργατικής τάξης, σε συμμαχία με την μικρομεσαία αγροτιά και τους μικρούς ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, όχι μόνο για να αποκρούσουμε τις συνέπειες της ανεργίας, της καπιταλιστικής κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει σε βάρος μας, αλλά για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, κοινωνική ασφάλιση, ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων, για την ικανοποίηση όλων των αναγκών που μας στερούν η τάξη των καπιταλιστών με το κράτος της, τις κυβερνήσεις της και την Ε.Ε. Αξιώνοντας αυτοί να πληρώσουν για την κρίση και τις ανάγκες μας.
Ο κεντρικός ομιλητής στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. ΤσαπλέςΕμείς οργανώνουμε αυτόν τον αγώνα και καλούμε όλους Η απάθεια, η ανοχή, ο φόβος και η μοιρολατρία, όχι μόνο δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά είμαστε όλο και πιο ζημιωμένοι. Η άποψη ότι δεν γίνεται τίποτα, είναι επιζήμια για την εργατική τάξη και το λαό, γι’ αυτό και την καλλιεργεί το σύστημα, για να μας κρατά υποταγμένους και να διαιωνίζεται η άθλια κατάσταση που ζούμε. Τίποτα δεν γίνεται, όταν εμείς δεν κάνουμε τίποτα».

Ο κεντρικός ομιλητής στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι «αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων, να δώσει στο 90% των ανέργων που δεν το παίρνουν, ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 361 ευρώ που δίνεται από 5 μήνες έως 1 χρόνο, σπρώχνοντας τους άνεργους στα συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία και σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Τώρα μάλιστα αποφάσισε ότι και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας θα δίνεται στους εργοδότες και όχι στους ανέργους για να τους παίρνουν στη δουλειά για λίγους μήνες και μετά ξανά στην ανεργία».
Ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Κ. ΤζέλαςΓια τους ανέργους των Σ/Μ Λάρισα
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσαπλές και στο επίδομα στήριξης των απολυμένων των Σ/Μ Λάρισας καταγγέλλοντας όπως τόνισε χαρακτηριστικά «την άθλια κοκορομαχία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λάρισας και του ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκουν να καπηλευτούν για μικροκομματικά οφέλη, την απόφαση του ΟΑΕΔ για την καταβολή έκτακτου βοηθήματος 1.000 ευρώ στους 550 απολυμένους των Σ-Μ Λάρισα, που ήταν αίτημα του Σωματείου Εμπορουπαλλήλων, του ΕΚΝΛ και των απολυμένων που αγωνιστικά διεκδικούσαμε για πάνω από 3 χρόνια. Να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, δεν ενέκρινε το αίτημα, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις στην Αθήνα με τον τότε υφυπουργό εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλοι βουλευτές απλά έκαναν μια ερώτηση και τίποτα παραπάνω.

Το έκτακτο βοήθημα είναι αποτέλεσμα του μακρόχρονου αγώνα των απολυμένων και σε καμιά περίπτωση κάποιων βουλευτάδων και σίγουρα δεν λύνει τα προβλήματά τους, αφού παραμένουν χωρίς να πληρωθούν αποζημιώσεις, δεδουλευμένα ετών και κυρίως χωρίς δουλειά και γι’ αυτό είναι απόψε μαζί μας αρκετοί απ’ αυτούς.
Η δήθεν φροντίδα της κυβέρνησης για τους ανέργους, είναι κάλπικη, αφού για το 2016, το κονδύλι για τους άνεργους από τον ΟΑΕΔ μειώθηκε στα 830 εκ. ευρώ, ενώ το 2011 με λιγότερους ανέργους ήταν 1,770 δις».
Ο πρόεδρος των ΕΒΕ Φαρκαδόνας Ξ. ΝάτσιναςΤα αιτήματα
Οσον αφορά τα αιτήματα του πανθεσσαλικού συλλαλητήριου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
* Το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, με 7ωρο-5θήμερο-35ωρο. Το σταμάτημα των απολύσεων, την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
* Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού στη Δημόσια Υγεία-Πρόνοια, ασφαλιστικά ταμεία, στη δημόσια εκπαίδευση, στους ΟΤΑ. για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν.
* Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση εργατικών κατοικιών σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Άμεση κατασκευή νέου δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Θεσσαλία, δημοσίων Κέντρων Υγείας σε όλες τις θεσσαλικές πρωτεύουσες, δημόσιων σχολείων και παιδικών σταθμών, σπουδαστικών-φοιτητικών εστιών, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.

* Να ξαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια ΕΒΖ & Οινοπνεύματος στη Λάρισα, με ευθύνη του κράτους.
* Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ το μήνα και να δίνεται σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις για όσο είναι άνεργοι. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου που δεν βρίσκουν δουλειά.

* Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους άνεργους και τις οικογένειές τους.
* Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου. Μείωση των τιμολογίων τους κατά 50% για τους άνεργους & απλήρωτους.
* Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια.
* Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ για την πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία της λαϊκής οικογένειας, οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Μπράτσος* Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, με κρατική κάλυψη.
* Επιδότηση του ενοικίου στο 100% απ’ το κράτος στους ανέργους.
* Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη. Δωρεάν συμμετοχή των ανέργων και των παιδιών τους σε αθλητικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες των δήμων.
* Όλα τα παιδιά ανέργων-εργαζόμενων, δωρεάν στους Παιδικούς Σταθμούς
Tο μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» Χρ. ΤασολάμπρουΧαιρετισμό στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Μπράτσος, ο πρόεδρος των ΕΒΕ Φαρκαδόνας Ξ. Νάτσινας, το μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» Χρ. Τασολάμπρου και ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας Κ. Τζέλας, ενώ μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

Keywords
συμμετοχή, φτωχεια, ανεργια, συμμετοχή, πετρελαιο θερμανσης, οαεδ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, τρικαλα, εβε, σσε, επιδομα, λαρισα, συριζα, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, δις, ΟΤΑ, οεκ, σχολεια, εβζ, ενφια, φοροι, πετρελαιο, ΦΠΑ, συγκοινωνιες, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, εκτακτο επιδομα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, επιδομα θερμανσης, 600 δις, ξανα, βουλευτες, αθλητικα, βημα, δανεια, δουλεια, δωρεαν, εβζ, εργασια, σσε, το βημα, υγεια, υψος, φυσικο αεριο, αει, απλα, ασφαλιστικα ταμεια, τει, γινεται, δωσει, εβε, ευρω, εκπαιδευση, επιδομα ανεργιας, ετων, ευθυνη, ζωη, η ταξη, θεσσαλια, καρδιτσα, κεγκερογλου, κυβερνηση, μηνες, μειωση, νεολαια, ουσιαστικα, παιδια, προβληματα, προγραμματα, προσληψεις, σιγουρα, στεγαστικα δανεια, φυσικο, φοβος, δημοτικα, δικαιωμα, ειδη, μπροστα, υγειας
Τυχαία Θέματα