Μεγάλη προσοχή στην καύση κλαδιών και άλλων φυτικών υλών

03:02 14/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την επισήμανση σε όλους τους κατοίκους του Νομού Σάμου που θα προβούν τις επόμενες ημέρες στην καύση κλαδιών και άλλων φυτικών υλών, όπως λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αποφυγής πυρκαγιάς και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία έως ότου απαγορευτεί η καύση με την έναρξη της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου τονίζει ο Αντιπεριφεριάρχης κ Β. Πανουράκης.

Να μην βάζουμε φωτιά όταν στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

Είναι απαραίτητο να έχουμε νερό δίπλα μας, πυροσβεστήρες και

φυσικά η καύση επιτρέπεται αποκλειστικά για υπολείμματα καλλιεργειών!

Να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο καλό σβήσιμο της εστίας φωτιάς καθώς και στο παρελθόν πολλές φορές έχει χρειαστεί η πυροσβεστική υπηρεσία να επέμβει σε πυρκαγιές που ξεκίνησαν από αποκαΐδια υπολειμμάτων.

Με βάση την πυροσβεστική διάταξη 9Α ορίζεται πως ακόμα και για τις περιοχές μικρής επικινδυνότητας προβλέπεται:
α) Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.
β. Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
γ. Πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δεντροστοιχία.
δ. Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια (υδροφόρων – γεωργικών ελκυστήρων – πτυο-σκαπάνων κλπ) καθώς και οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν και μόνον σε περιπτώσεις ομαδικών καύσεων.

The post Μεγάλη προσοχή στην καύση κλαδιών και άλλων φυτικών υλών appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα