Με 140 εκατομμύρια ευρώ ενισχύει την επιχειρηματικότητα η Π. Κ. Μακεδονίας

17:37 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με 140 εκατομμύρια ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ ενισχύει την επιχειρηματικότητα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι έχει προχωρήσει σημαντικά η εξειδίκευση του Προγράμματος υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ οι πρώτες προσκλήσεις για την ένταξη επιχειρήσεων αναμένεται να εκδοθούν από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Κεντρικός στόχος της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του παραγωγικού συστήματος της περιοχής και η προώθηση των αναπτυξιακών

προτεραιοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, βασίζεται σε δυο πυλώνες:
-Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».
-Την Περιφερειακή Στρατηγική για την Έρευνα και Καινοτομία, μέσω της Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3).

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας ένα σημαντικό τμήμα των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ, θα κατευθυνθεί σε παρεμβάσεις:
-Ενίσχυσης του περιφερειακού δυναμικού έρευνας και καινοτομίας.
-Παραγωγής νέας γνώσης.
-Διείσδυσης των λεγόμενων «τεχνολογιών γενικής χρήσης».
-Ενίσχυσης των μηχανισμών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
-Ενθάρρυνσης δημιουργίας νέων συνεργατικών σχηματισμών μεταξύ επιχειρήσεων.
-Ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Οι τρεις άξονες παρεμβάσεων για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στο νέο ΕΣΠΑ της ΠΚΜ είναι:

1.Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας: 23 εκατομμύρια ευρώ. Εξειδικεύσεις του άξονα: Ενίσχυση Υποδομών Έρευνας για Δημόσιους Φορείς ΕΤΑΚ – Ενίσχυση επενδύσεων για ΕΤΑΚ συμπράξεων ή συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και Φορέων ΕΤΑΚ – Κουπόνια Καινοτομίας.

2.Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας, των τεχνολογιών των πληροφοριών και επικοινωνιών: 11 εκατομμύρια ευρώ. Εξειδικεύσεις του άξονα: Ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για την ίδρυση επιχειρήσεων Έντασης Γνώσης στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) – Ενίσχυση επιχειρήσεων για εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ – Δράσεις για την προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – Συμπλήρωση της λειτουργικότητας υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης – Ψηφιοποίηση και διάθεση περιεχομένου με όρους ανοικτής πρόσβασης δημόσιων δεδομένων – Πιλοτική Επέκταση και ενδυνάμωση του e-learning από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

3.Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: 104 εκατομμύρια ευρώ. Εξειδικεύσεις του άξονα: Ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για την ίδρυση και αρχική λειτουργία επιχειρήσεων Έντασης Γνώσης, όπως Spin off – Spin out επιχειρήσεις και Start-ups – Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων για την προμήθεια βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής – Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και για τη διαφοροποίηση και ποιοτική αναβάθμιση υφιστάμενων – Ενίσχυση σχεδίων αναδιάρθρωσης και διαφοροποίησης προϊόντων και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού για της μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών σε επιλεγμένες αλυσίδες τομέων της οικονομίας, όπως η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού τομέα και λοιπών τομέων και κλάδων, για παράδειγμα του πρωτογενούς τομέα – Ενίσχυση επενδύσεων για μείωση του κόστους παραγωγής μέσω νέου τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και μέσω νέων μεθόδων και συστημάτων παραγωγής.

Πηγή ΠΚΜ

Keywords
Τυχαία Θέματα