Μαθητεία και δουλειά για 100 μαθητές της ΕΠΑ.Σ. Κομοτηνής

07:41 20/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκατό μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής ( ΕΠΑ.Σ.) Κομοτηνής σπουδάζουν στις ειδικότητες:Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτων,Κομμωτών Κομμωτριών, Ηλεκτρολόγων Εγκαταστάσεων και Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων έχοντας πριν τελειώσει την πρώτη τάξη του Λυκείου.Αποκτούν έτσι άδεια άσκησης επαγγέλματος έχοντας τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το επάγγελμα που έχουν επιλέξει.

Με σκοπό τη διασύνδεση της πρακτικής άσκησης των μαθητών με τις επιχειρήσεις της περιοχής και τους εργοδότες τους λειτουργούν τα Γραφεία Διασύνδεσης.

Σύμφωνα με τον Αβραάμ Ακριβόπουλο, διευθυντή της ΕΠΑΣ Κομοτηνής η μαθητεία που λειτουργεί ο ΟΑΕΔ περισσότερα από εξήντα χρόνια είναι ένας πολύ πετυχημένος θεσμός, καθώς συνδυάζει την πρακτική άσκηση των μαθητών στις επιχειρήσεις με την παράλληλη φοίτησή τους στο σχολείο για 21 ώρες την εβδομάδα. Οι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο Δευτέρα, Τρίτη,Τετάρτη, Πέμπτη το απόγευμα, ενώ το πρωί κάνουν πρακτική άσκηση. Την Παρασκευή πηγαίνουν στο σχολείο από το πρωί.

«Η πρακτική άσκηση γίνεται μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα σε επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από τους 80 μαθητές που κάνουν πρακτική άσκηση επί συνόλου 100, οι εξήντα περίπου απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιποι στο δημόσιο» εξηγεί ο κος Ακριβόπουλος.

Πάρα πολλά παιδιά, επειδή η πρακτική άσκηση είναι αμειβόμενη, (ο μαθητής αμείβεται με το 75% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, εκ των οποίων τα 11 ευρώ την ημέρα τα δίνει σαν επιδότηση ο ΟΑΕΔ), οι μαθητές μπορούν και συνδράμουν οικονομικά τις οικογένειές τους. «Ένα παιδί που κάνει πρακτική άσκηση με τον μισθό του από την επιχείρηση και την επιδότησή του από τον ΟΑΕΔ εξασφαλίζει 400 ευρώ το μήνα για δύο χρόνια, μέχρις ότου ο μαθητής αποφοιτήσει από το σχολείο.» δηλώνει ο κος Ακριβόπουλος.

Ενδεικτικό της «διασύνδεσης » που επιτυγχάνεται είναι ότι αρκετοί μαθητές, από όλους όσοι τελείωσαν τη Σχολή, εξακολουθούν να εργάζονται στις επιχειρήσεις όπου έκαναν την πρακτική τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια πολύ μεγάλη ζήτηση έχει η ειδικότητα κομμωτών κομμωτριών με τις αιτήσεις συμμετοχής στα τμήματα της ΕΠΑΣ να είναι διπλάσιες από τον αριθμό που τελικά γίνονται δεκτές.
Φώτο:Αβραάμ Ακριβόπουλος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

The post Μαθητεία και δουλειά για 100 μαθητές της ΕΠΑ.Σ. Κομοτηνής appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα