Μαθαίνουν για την Εθνική Αντίσταση με βιωματικό τρόπο

11:59 26/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζονται οι επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας με σκοπό την παρακολούθηση του τρέχοντος εκπαιδευτικού προγράμματος,“Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μου – Η απελευθέρωση της Λάρισας (1941-1944)” και “Αλληλεγγύη – Η Μάχη της Σοδειάς”.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου το μουσείο επισκέφθηκαν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου Τερψιθέας. Τους μαθητές συνόδευσαν οι κυρίες Άννα Γαϊτάνη, Γλυκερία Βουλάγκα, Καλλιόπη Δουδούκα και Αποστολία Χριπάτσιου.

Επιπλέον,

την Τρίτη 17 Οκτωβρίου το μουσείο φιλοξένησε τους μαθητές των νηπίων, της Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄τάξης του Δημοτικού σχολείου Καλοχωρίου. Συνοδοί των παιδιών ήταν οι κυρίες Σαριμπαλίδου Έφη, Τσιρώνη Ντίνα, Ζυγουλάκη Ασπασία, Κολοκοτρώνη Σταυρούλα, Μπουλογιάννη Εύη, Κουγιάννη Βάσω, ο κύριος Βαρσάμης Γιώργος, καθώς και οι κηδεμόνες κ. Αλιφέρη Μαίρη και Σένκο Βάσω.
Οι μαθητές και των δύο σχολείων παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την κ. Βικτωρία Καπετάνου, αρχαιολόγο, η οποία με βασικό εργαλείο το Kamishibai, το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο από χαρτί, συνόδευσε τα παιδιά σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο και στις έννοιες. Τι σημαίνει αντίσταση; Ποιος είναι ο ορισμός της Εθνικής Αντίστασης; Ποια η θέση της Ελλάδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Ποιοι υπήρξαν πρωταγωνιστές της θεσσαλικής Αντίστασης και της απελευθέρωσης της Λάρισας από τους Γερμανούς; Πως ορίζουμε την αλληλεγγύη και ποια ήταν η μάχη της Σοδειάς;
Όλα αυτά τα ερωτήματα αναζητούν τις απαντήσεις τους. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η συμμετοχή των μαθητών: οι μαθητές αναζητούν το νόημα των εννοιών -με την απαραίτητη καθοδήγηση- μέσω νοητικών και συγκινησιακών διεργασιών. Με τη χρήση, λοιπόν, τεχνικών βιωματικής μάθησης τα παιδιά εκφράζουν τους προβληματισμούς αλλά και τα συναισθήματά τους, χρησιμοποιούν την κριτική τους ικανότητα και δίνουν απαντήσεις στα δικά τους ερωτήματα, ενώ ταυτόχρονα κάνουν συγκρίσεις και παραλληλισμούς ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα