Μασσαλία: Τρομοκρατικό το χτύπημα στο σιδηροδρομικό σταθμό – Ανάληψη ευθύνης από το ISIS

00:16 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε συναγερμό βρίσκονται οι γαλλικές αρχές μετά από επίθεση ενός άνδρα οπλισμένου με μαχαίρι εναντίον ταξιδιωτών, στο σιδηροδρομικό σταθμό Saint-Charles της Μασσαλίας. Τα θύματα είναι δύο γυναίκες, που σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ και ο δράστης έπεσε λίγο αργότερα νεκρός από τα πυρά των γαλλικών υπηρεσιών ασφάλειας. Η μία γυναίκα δέχθηκε μαχαιριές στο λαιμό και η δεύτερη στο στομάχι. Ο άνδρας ήταν γνωστός στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για βάρβαρη πράξη. «Παραμένουμε σε επιφυλακή» ανέφερε σε μήνυμα του στο Twitter

ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Άμακ, το όργανο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

AP Photo/Claude Paris

«Βαθιά αγανακτισμένος απ’ αυτή τη βάρβαρη πράξη, συμμετέχω στον πόνο των οικογενειών και των οικείων των θυμάτων της Μασσαλίας. Χαιρετίζω τους στρατιωτικούς της Sentinelle και τους αστυνομικούς που αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», έγραψε στο Twitter o αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο δράστης την ώρα της επίθεσης φώναξε «Allahu Akbar , ο Θεός είναι μεγάλος». Ήταν ηλικίας 25-30 ετών και Βορειοαφρικανικής καταγωγής. «Αυτή τη στιγμή επιβεβαιώνουμε την ταυτότητα του άνδρα. Τα αποτυπώματά του τον εμπλέκουν σε αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου» που έχει διαπράξει με διάφορες ταυτότητες είπαν αστυνομικές πηγές που συμμετέχουν στις εισαγγελικές έρευνες.

Τα δύο θύματα ήταν μία έφηβη 17 ετών και μια κοπέλα 20 ετών. Έφεραν φρικτά τραύματα. Η μία είχε κομμένο τον λαιμό της και η άλλη είχε μαχαιρωθεί στο στομάχι. Δύο αστυνομικές πηγές είπαν πως ο δράστης κρατούσε ένα χασαπομάχαιρο.

AP Photo/Claude Paris

«Αν δεν ήταν εκεί ο στρατός, θα είχαμε πολλούς περισσότερους θανάτους», δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Bleu Province η βουλευτής Μασσαλίας Σαμιά Γκαλί.

Περίπου 200 αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή και όλοι οι δρόμοι έκλεισαν για την κυκλοφορία. Σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, η επιχείρηση συνεχίζεται.

Ο Γάλλος εισαγγελέας κατά της τρομοκρατίας έχει ενεργοποιήσει το πλαίσιο ειδικής έρευνας για την αιματηρή επίθεση.

2 personnes tuées à la gare de #Marseille-Saint-Charles par un individu armé d'un couteau criant "Allah Akbar". L’assaillant a été abattu. pic.twitter.com/j3D5lgKdUH

— Infos Françaises (@InfosFrancaises) October 1, 2017

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gérard Collomb μεταβαίνει στην περιοχή.

#Marseille Un important dispositif militaire et policier bloque tous les accès à la #GareSaintCharles. Les piétons sont gardés à distance pic.twitter.com/d2yPm92UOS

— Arthur Berdah (@arthurberdah) October 1, 2017

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα