Μαρία Γκασούκα: Η σιωπή είναι συνενοχή όταν πρόκειται για βία κατά των γυναικών

18:01 21/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το σύνθημα «Η σιωπή είναι συνενοχή» στα θέματα της βίας κατά την γυναικών ισχύει και σήμερα, και, δυστυχώς, δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, επισήμανε μεταξύ άλλων η Μαρία Γκασούκα, επίτιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η κ. Γκασούκα επισήμανε μεταξύ άλλων ότι την περίοδο της καραντίνας παρατηρήθηκαν πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας -και κυρίως κατά των γυναικών- γεγονός που ανάγκασε και την Πολιτεία να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα. Επιπλέον, επισήμανε ότι τα εγκλήματα κατά των γυναικών από συγγενείς και όχι μόνο, απλά επειδή

είναι γυναίκες, είναι πολλά, ενώ η χώρα μας δε λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, αν και έχει από το 2017 εντάξει στη νομολογία της αυτά που προβλέπει η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Τόνισε ότι, δυστυχώς, οι δικαστικοί λειτουργοί αλλά και τα αστυνομικά όργανα που έπρεπε να γνωρίζουν αυτά που προβλέπει η σύμβαση και να γνωρίζουν πώς να ενεργήσουν, δεν το πράττουν, αλλά ενεργούν με βάση τους παραδοσιακούς ρόλους και τα στεγανά αντιλήψεων προηγούμενων αιώνων.

Το 2019 Οκτώβριο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι επίσημα καταγράφηκαν 80.000 γυναικοκτονίες, αριθμός που αφορά το 9-11% των πραγματικών αριθμών. Περίπου ένα εκατομμύριο γυναίκες δολοφονούνται εξαιτίας του φύλου τους, ενώ η Ευρώπη έχει τεράστιο αριθμό γυναικοκτονιών.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Μαρίας Γκασούκα:

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα