Μάχη μέχρις εσχάτων από την ISIS – Η ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή (video)

21:41 4/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τρίτη εβδομάδα συνεχίζεται η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης και ήδη ο ιρακινός στρατός με τους συμμάχους του προελαύνει απελευθερώνοντας αρκετές από τις ανατολικές συνοικίες της πόλης, όπου συναντά σθεναρή αντίσταση από τους ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακαταλήφθηκαν οι συνοικίες Μαλαγίν, Σάμα, Χάντρα, Καρκούκλι, Κουντς και Καράμα.

Από τρεις έως πέντε χιλιάδες

υπολογίζονται οι τζιχαντιστές που μάχονται διάσπαρτοι στη Μοσούλη και έχουν στήσει τσιμεντένια οδοφράγματα σε καίρια σημεία της πόλης και βόρεια του αεροδρομίου. Σύμφωνα με αναφορές που έχουν φθάσει στον ΟΗΕ οι ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους που εκτελούν μαζικά τους ανυπότακτους, στρατολογούν δια της βίας παιδιά 9 και 10 ετών από το τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αμάχων που παραμένουν στην πόλη, ενώ κρατούν ομήρους εκατοντάδες γυναίκες στην πόλη Τελ Αφάρ για να τις χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Αυτό είναι και ο κύριος λόγος που αν και δεκαπλάσιες των τζιχαντιστών, οι συμμαχικές δυνάμεις (με επικεφαλής τα επίλεκτα τμήματα του Ιρακινού στρατού, Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, μέλη φυλών Αράβων Σουνιτών, Σιίτες πολιτοφύλακες ακόμη και 200 γυναίκες στρατιώτες Κούρδες του Ιράν) δεν εξαπολύουν μια γενική επίθεση. Μέσω ασφαλών διαδρόμων οδηγούν τους αμάχους από τα απελευθερωμένα τμήματα της πόλης σε προσωρινούς καταυλισμούς μακριά από την πρώτη γραμμή της μάχης. Πολλοί κάτοικοι ωστόσο συντάσσονται με το στρατό κατά των τζιχαντιστών.

Θέσεις του ISIS έπληξε ήδη η αεροπορία των ξένων συμμάχων που δρουν υπό αμερικανική διοίκηση και ήδη στήθηκε βάση των αμερικανικού στρατού στην ανατολική συνοικία Μπαρτέλα της Μοσούλης. Εν τω μεταξύ στρατιωτικά τανκ και θωρακισμένα οχήματα του τουρκικού στρατού έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ιρακινά σύνορα στη περιοχή Σιλόπι της επαρχίας Σιρνάκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα