Μάχη για να παραμείνει στην προεδρική κούρσα δίνει ο Φιγιόν

18:27 5/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο Φρανσουά Φιγιόν για να παραμείνει στην κούρσα για τη γαλλική Προεδρία, παρά το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου του, η οποία φέρεται να εισέπραττε υπέρογκες αμοιβές. Το απόγευμα της Κυριακής, ο Φρανσουά Φιγιόν μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Τροκαντερό. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες στο παρασκήνιο, ενώ ασκούνται πιέσεις για υποψηφιότητα Ζιπέ.

«Έκανα την αυτοκριτική μου»

«Πιστεύουν ότι είμαι μόνος μου» όμως «εσείς να μην παραδώσετε ποτέ τα όπλα» προέτρεψε τους χιλιάδες υποστηρικτές του, που είχαν

συγκεντρωθεί στο Παρίσι, ο Φρανσουά Φιγιόν.

«Τη δική μου αυτοκριτική την έκανα» διαβεβαίωσε προτού επαναλάβει ότι δεν εξαρτάται από τους επικριτές του να τον οδηγήσουν προς την έξοδο από την προεκλογική κούρσα.

Εντούτοις, απέφυγε να υποσχεθεί ότι θα συνεχίζει να μάχεται έως το τέλος.

Πάντως, η σύζυγος του και πέτρα του σκανδάλου έσπασε τη σιωπή της, περνώντας στην αντεπίθεση εναντίον όσων την κατηγορούσαν για αργομισθία: «Αν δεν ήμουν εγώ, θα πλήρωνε άλλον να κάνει τη δουλειά, έτσι αποφασίσαμε να την κάνω εγώ».

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος των «Ρεπουμπλικάνων», υψηλόβαθμα στελέχη των Γάλλων συντηρητικών θα προτείνουν εναλλακτικό υποψήφιο στη θέση του Φρανσουά Φιγιόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνο επιλογή είναι ο Αλέν Ζιπέ.

«Τις επόμενες ώρες θα παρουσιάσουμε μια πρωτοβουλία», δήλωσε ο Κριστιάν Εστροζί, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Ο Εστροζί είπε ότι η πρωτοβουλία θα έχει τον ίδιο επικεφαλής και άλλα βαριά ονόματα του κόμματος, περιλαμβανομένων των Ζαβιέ Μπερτράν και Βαλερί Πεκρές.

«Το ευκολότερο πράγμα προφανώς… είναι το πρόσωπο που ήρθε δεύτερο στις προκριματικές, και αυτός είναι πολύ απλά ο Αλέν Ζιπέ», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στους Ρεπουμπλικάνους, των Ρεπουμπλικάνων, το Σάββατο ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικόλα Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ συζήτησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Την ίδια ώρα, ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού γαλλικού κόμματος UDI, συμμάχου των Ρεπουμπλικανών, προειδοποίησε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 ότι η συνέχιση της στήριξης του Φιγιόν για την υποψηφιότητα της προεδρίας θα οδηγήσει σε «σίγουρη αποτυχία», και κάλεσε τον Αλέν Ζιπέ να παρέμβει.

«Στους Ολυμπιακούς, όταν ο νικητής του χρυσού μεταλλίου αποκλειστεί, τότε αναλαμβάνει ο κάτοχος του αργυρού μεταλλίου», είπε ο Λαγκάρντ.

Πηγές: ΕΡΤ1, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα