Λονδίνο: Επιλεκτική ερμηνεία η ανάλυση που διέρρευσε για το Brexit

16:11 30/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Για προκαταρκτική εργασία, που δεν έχει εγκριθεί από τους υπουργούς και που εξετάζει τυποποιημένα σενάρια, έκανε λόγο η Βρετανίδα πρωθυπουργός στους υπουργούς της, αναφορικά με την ανάλυση που διέρρευσε σχετικά με τον αντίκτυπο του Brexit, που υποστηρίζει ότι, σε κάθε περίπτωση, το Λονδίνο θα είναι σε χειρότερη κατάσταση μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, «δεν έγινε καμία ανάλυση της ειδικής διευθέτησης που επιδιώκουμε ως αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός για το

Brexit σημείωσε πως το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί επιλεκτική ερμηνεία μιας προκαταρκτικής ανάλυσης, «απόπειρα να υπονομευθεί η έξοδός μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Δεν ήταν υπεύθυνη για αυτή το υπουργείο μου, ούτε καν εγκρίθηκε από τους υπουργούς – ακόμα και από την ομάδα στο υπουργείο μου, μόλις τώρα της ζητήθηκε η γνώμη της αναφορικά με αυτό το έγγραφο, και ξεκαθαρίσαμε ότι χρειάζεται σημαντική περαιτέρω δουλειά», δήλωσε ο Στιβ Μπέικερ.

A UK government report, leaked to @BuzzFeedNews, shows that leaving the EU will negatively impact almost every sector and every region in Britain pic.twitter.com/1g3b8Y23cq

— BuzzFeed News (@BuzzFeedNews) January 30, 2018

Σύμφωνα με το BuzzFeed News, η Βρετανία θα είναι σε χειρότερη κατάσταση μετά το Brexit βάσει όλων των υπό εξέταση σεναρίων, σύμφωνα με ανάλυση που εκπονήθηκε από Βρετανούς αξιωματούχους.

Η ανάλυση, με τίτλο «Ανάλυση της Εξόδου από την ΕΕ – Κυβερνητική Ενημέρωση», εξετάζει τρία πιθανά σενάρια μετά το Brexit:

Εάν η Βρετανία μπορεί να επιτύχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, η ανάπτυξη τα επόμενα 15 χρόνια θα είναι κατά 5% χαμηλότερη από τις σημερινές προβλέψεις, προέβλεψε η ανάλυση.Στο ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, όπου στην περίπτωση αυτή η Βρετανία θα επιστρέψει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθεί κατά 8% την ίδια περίοδο.Εάν η Μέι μπορέσει να διαπραγματευτεί τη συνέχιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά μέσω της ένταξης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι κατά 2% χαμηλότερη, όπως έδειξε η ανάλυση.

Κάθε κλάδος της οικονομίας θα επηρεαστεί αρνητικά και στα τρία σενάρια, με τους κλάδους χημικών, ένδυσης, μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, αυτοκινήτων και λιανικού εμπορίου να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές εντός της κυβέρνησης και του κόμματος της πρωθυπουργού για το είδος της σχέσης που θα αντικαταστήσει τα 46 χρόνια παραμονής στην ΕΕ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα