Λίγα τα επιπλέον 11,6 δισ. για την άμυνα λένε οι Ρεπουμπλικάνοι

08:59 11/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ανεπαρκές» χαρακτήρισε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής του Κογκρέσου το ποσό των 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (10,65 δις ευρώ) για πολεμικές δαπάνες που ζήτησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα .

Η συμπληρωματική ενίσχυση που ζητήθηκε περιλαμβάνει χρήματα για την καταπολέμηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και για την συντήρηση του μεγάλου αριθμού στρατιωτών στο εξωτερικό.

Η αίτηση, που περιγράφεται σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε από τον Λευκό Οίκο, ζητά για το οικονομικό έτος 2017, επιπλέον 5,8 δις

δολάρια (5,32 δις ευρώ) για το Πεντάγωνο, για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και για να πολεμηθεί το ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία, και άλλα 5,8 δις δολάρια για το υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

Ο Ομπάμα αιτήθηκε την αύξηση λίγο προτού επιστρέψει στην Ουάσιγκτον το Κογκρέσο για τους δύο τελευταίους μήνες της θητείας του προτού ξεκινήσει το νέο Κογκρέσο τον Ιανουάριο.

Ο βουλευτής Μακ Θόρνμπερι, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων,δίνοντας μια πρόγευση της ρεπουμπλικανικής πολιτικής, είπε ότι θα εξετάσει το αίτημα του προέδρου αλλά θεωρεί τα ποσά πολύ χαμηλά.

«Ενώ θα εξετάσουμε την αίτηση προσωπικά, το ποσό εξακολουθεί να μην καλύπτει τον αυξανόμενο ρυθμό των επιχειρήσεων εναντίον της ISIL και δεν κάνει τίποτα για να ξεκινήσει να αντιμετωπίζει την κρίση ετοιμότητας» των ενόπλων δυνάμεων, είπε σε δήλωσή του ο Θόρνμπερι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα