Λέσβος: Πανηγυρικά αθώοι οι δύο βιβλιοπώλες. Είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε κύκλωμα πλαστών εγγράφων

12:12 12/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια δύο γνωστών βιβλιοπωλών της Μυτιλήνης και ενός υπαλλήλου, οι οποίοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι σε υπόθεση πώλησης πλαστών υπηρεσιακών εγγράφων σε πρόσφυγες. Σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Μυτιλήνης έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών και απάλλαξε και τους τρεις από τις βαριές κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Ανακουφισμένοι και χαμογελαστοί μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα αποχώρησαν από το Δικαστικό

Μέγαρο Μυτιλήνης σήμερα αργά το μεσημέρι, αφήνοντας πίσω τους μια περιπέτεια που τους ταλαιπώρησε αρκετά.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης δύο ετών με αναστολή στους μετανάστες που είχαν εμπλοκή σε κύκλωμα πώλησης πλαστών εγγράφων και σε έναν από αυτούς 2,5 έτη φυλάκισης ως αρχηγό της συμμορίας.

Ιστορικό

Με κινηματογραφική επιχείρηση ένα πρωί του Νοέμβρη του 2015 στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου απέκλεισαν ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης και πραγματοποίησαν έφοδο σε ένα από τα σπίτια. Οι έρευνες έφεραν στο φως κάποιες δεκάδες πλαστά έγγραφα, μια πλαστή στρογγυλή σφραγίδα και μικροποσότητα ναρκωτικών. Πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις 8 μεταναστών που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι.

Κάποιες σακούλες από δύο βιβλιοπωλεία της πόλης, οι οποίες βρέθηκαν μέσα στο σπίτι ήταν αρκετές, ώστε να εμπλακούν και οι δύο βιβλιοπώλες ιδιοκτήτες τους και να συλληφθούν. Μαζί τους κ ένας υπάλληλος του ενός βιβλιοπωλείου.

Στη Μυτιλήνη ήταν κοινό μυστικό εκείνη την εποχή πως ανθούσε η διακίνηση πλαστών υπηρεσιακών εγγράφων. Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις στα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Πλείστα δημοσιεύματα έκαναν λόγω για εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία και δικτύωση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ακόμα και ενδεχόμενο διασύνδεσης με το Ισλαμικό Κράτος υπονοούσαν κάποιες από τις εκατοντάδες αναρτήσεις που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για την υπόθεση. Η ποσότητα των ναρκωτικών που βρέθηκε στο σπίτι αν και μόλις 3 γραμμάρια αρκούσε για να συνδεθεί η δράση του φερόμενου ως «διεθνές κύκλωμα» και με εμπόριο ναρκωτικών.

Έναυσμα για τα παραληρηματικά δημοσιεύματα ήταν φυσικά το κατηγορητήριο που προέκυψε από τη δικογραφία. Συγκεκριμένα οι συλληφθέντες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατηγορίες για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της κατοχής ναρκωτικών και της παράβασης της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Το αδίκημα της σύστασης – συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση κατέπεσε στο δικαστήριο και οι βιβλιοπώλες και ο υπάλληλος αποδείχτηκε ότι δεν είχαν καμία συμμετοχή με την όλη υπόθεση.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Keywords
Τυχαία Θέματα