Λέσβος: «Όχι άλλοι νεκροί από το κρύο»

10:56 16/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την άμεση λήψη μέτρων στα κέντρα κράτησης προσφύγων στα νησιά εν όψη του χειμώνα , ζητούν πάνω από 40 εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που δραστηριοποιούνται στα νησιά αλλά και την ηπειρωτική χώρα και καλούν τις ελληνικές τοπικές και κεντρικές αρχές να δραστηριοποιηθούν καθώς οι καλοκαιρινές σκηνές γέμισαν και πάλι τα hot spot και ο χειμώνας είναι προ των πυλών.

Οι αλληλέγγυες ομάδες και οργανώσεις, εκφράζουν την οργή τους για την υπάρχουσα κατάσταση. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους «περίπου 5.000 άνθρωποι ζουν σήμερα στο στρατόπεδο της Μόριας ενώ έχει χωρητικότητα

2000 ατόμων. Ανάμεσά τους, άνθρωποι με σοβαρές παθήσεις, άνθρωποι με αναπηρίες, έγκυες γυναίκες, πολλά παιδιά, μαζί και ασυνόδευτα ανήλικα και επιζώντες βασανιστηρίων. Πολλοί ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτή του περασμένου χειμώνα».

Οι οργανώσεις στην ανακοίνωση τους υπενθυμίζουν πέρυσι πέθαναν άνθρωποι στη Μόρια λόγω των συνθηκών διαβίωσης και του κρύου. Είχαν βάλει στις σκηνές τους κάρβουνα για να ζεσταθούν και πιθανώς εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια , αλλά οι οικογένειές τους ακόμα περιμένουν απαντήσεις από τις αρχές για το πώς και γιατί οι άνθρωπο αυτοί έχασαν τη ζωή τους. Θυμίζουν ακόμα ότι μόλις την προηγούμενη Κυριακή, ένα κορίτσι 5 χρονών πέθανε στην Μόρια ενώ η αιτία του θανάτου είναι ακόμη άγνωστη. Το συγκεκριμένο παιδί είχε φτάσει μόλις πριν από λίγες ημέρες στο νησί αλλά το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε επισημάνει μέσα στη Βουλή, τις διαπιστώσεις της έρευνας ότι « υπάρχει μεγάλη αδυναμία ή παράληψη εντοπισμού ευάλωτων ομάδων» όπως είχε δηλώσει στην ΕΡΤ Αιγαιου η ερευνήτρια Εύα Κοσσε . Βέβαια το πρόβλημα δεν περιορίζεται εδώ καθώς ο ίδιος ο συντονιστής της συμφωνίας είχε επισημάνει στο παρατηρητήριο ότι εντοπίζεται μεγαλύτερος αριθμός ευάλωτων ανθρώπων απ ότι θα έπρεπε.

Οι οργανώσεις θέτουν ερωτήματα στην κυβέρνηση για το που έχουν διατεθεί τα 700 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί στις ελληνικές αρχές ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση επισημαίνοντας ότι «ως συλλογικότητες, ζητάμε λεπτομέρειες για το πώς και πού ξοδεύονται αυτοί οι πόροι».

Η παρέμβαση των συλλογικοτήτων καταλήγει ζητώντας από τους σχετικούς φορείς της κυβέρνησης, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, να αναλάβουν και να γνωστοποιήσουν τις αρμοδιότητές τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «θα πρέπει κατόπιν να λογοδοτήσουν για το τι θα συμβεί στους πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα. Η μόνιμη τακτική της αποφυγής ευθυνών για την συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων στα ελληνικά ‘hotspots’ είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει».

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα