Λέσβος: Με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια η λειτουργία του νοσοκομείου καταγγέλλουν οι γιατροί

09:19 14/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε νέους αγώνες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, την ΕΕ και το ΔΝΤ στο χώρο της υγείας καλεί η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου με αφορμή και τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζουν οι γιατροί «το φετινό καλοκαίρι η κατάσταση διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας

στη Λέσβο, αποκαλύφθηκε σε όλο της το μέγεθος. Η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και οι ελλείψεις σε γιατρούς και εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, προκαλούν νέα προβλήματα και επιβαρύνουν περαιτέρω τα ήδη υπάρχοντα.» Αναφέρονται μεταξύ άλλων στην αναστολή λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής αποδίδοντας ευθύνες καθυστερημένης αντίδρασης στη διοίκηση, αλλά και στα προβλήματα που συνεχίζονται στα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία με την έλλειψη εργαζομένων στην καθαριότητα που παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς καθαρίστριες από το Μάρτιο .

Η ένωση νοσοκομειακών γιατρών αποκαλύπτει προθέσεις της διοίκησης να λειτουργήσει απογευματινά ιατρεία, χειρουργείων και εργαστηρίων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (32 ως 40 € η ιατρική επίσκεψη, 71,11€ η αξονική, 52,82€ το triplex κτλ) και πληρωμή από το ταμείο ασφάλισης του ασθενούς, ή από τον ίδιο τον ασθενή αν είναι ανασφάλιστος. Είναι βέβαιο πως αν λειτουργήσουν, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την τσέπη των ασθενών αφού ο ΕΟΠΥΥ, χρωστάει παντού και κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία και τα ΚΥ και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο. Το μοντέλο λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι η γενική πολιτική της κυβέρνησης και αυτό φαίνεται από την εφαρμογή μέτρων με κριτήριο το κέρδος.

Αναλυτικά η απόφαση της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Λέσβου:

Απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου

Το φετινό καλοκαίρι η κατάσταση διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας στη Λέσβο, αποκαλύφθηκε σε όλο της το μέγεθος. Η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και οι ελλείψεις σε γιατρούς και εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, προκαλούν νέα προβλήματα και επιβαρύνουν περαιτέρω τα ήδη υπάρχοντα.

Από τις 18 Αυγούστου η Ψυχιατρική Κλινική του Βοστανείου προχώρησε σε προσωρινή παύση της λειτουργίας της. Η μοναδική ψυχίατρος που υπηρετεί αδυνατεί να αναλάβει την νοσηλεία ασθενών και να ανταποκριθεί στις εισαγγελικές εντολές για αναγκαστική νοσηλεία. Κανείς ψυχίατρος δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εργαστεί υπό αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες στο Βοστάνειο και μάλιστα με ελαστικές σχέσεις εργασίας (μπλοκάκι, επικουρικός). Οι κινήσεις της Διοίκησης έγιναν με καθυστέρηση και όταν η κατάσταση είχε φτάσει στο σημερινό αδιέξοδο. Έτσι παραμένει αμφίβολο πότε και πώς θα επαναλειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική.

Τα Κέντρα Υγείας και η Μονάδα Υγείας – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, η κατάσταση είναι αφόρητη, καθώς συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς προσωπικό καθαριότητας από τον περασμένο Μάρτιο. Παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας καμιά πρόσληψη καθαρίστριας δεν έχει γίνει και ούτε φαίνεται να προωθείται από την Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ το επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ την ευθύνη της καθαριότητας έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι γιατροί, προσπαθώντας τουλάχιστον οι χώροι εργασίας τους να μην μετατραπούν από χώροι περίθαλψης ασθενών σε εστίες μόλυνσης και διάδοσης ασθενειών.

Την ίδια ώρα η Διοίκηση του Βοστανείου αποφάσισε να σύρει σε δικαστική αντιδικία τους Γιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, για τις οφειλόμενες εφημερίες του 2012, προκειμένου να επιτύχει την καθυστέρηση πληρωμής τους. Επίσης συζήτησε την λειτουργία απογευματινών ιατρείων, χειρουργείων και εργαστηρίων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (32 ως 40 € η ιατρική επίσκεψη, 71,11€ η αξονική, 52,82€ το triplex κτλ) και πληρωμή από το ταμείο ασφάλισης του ασθενούς, ή από τον ίδιο τον ασθενή αν είναι ανασφάλιστος. Είναι βέβαιο πως αν λειτουργήσουν, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά την τσέπη των ασθενών αφού ο ΕΟΠΥΥ, χρωστάει παντού και κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία και τα ΚΥ. Η αντίθεσή μας στην λειτουργία των απογευματινών ιατρείων βρίσκεται στο ότι διαχωρίζουν τους ασθενείς ανάλογα με το αν έχουν να πληρώσουν ή όχι. Διαχωρίζουν τους εργαζόμενους και τους γιατρούς σε αυτούς που ζουν από το μισθό τους και σε αυτούς που έχουν επιπλέον εισόδημα από ιδιωτική πελατεία. Κυρίως όμως μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με στόχο το κέρδος. Τελικά η Διοίκηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εφαρμογή τους σε αυτή τη φάση – όχι γιατί διαφωνεί με το μέτρο – αλλά γιατί κρίθηκε ζημιογόνο!

Το μοντέλο λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι η γενική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται από την εφαρμογή μέτρων με κριτήριο το κέρδος και με χαρακτηριστικό παράδειγμα την λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης – όχι στα πλαίσια του ΕΣΥ – αλλά ως ιδιοκτησία μιας ανώνυμης εταιρείας (ΑΕΜΥ) και με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πιστή στις μνημονιακές δεσμεύσεις της, διαρρέει στον τύπο την πρόθεση της να μειώσει τον αριθμό των ειδικών μισθολογίων, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με το ιατρικό μισθολόγιο. Η τροπολογία Αλεξιάδη που προβλέπει «πάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών και της ωρίμανσης του χρονοεπιδόματος στα ειδικά μισθολόγια από 1/1/17 ως 31/12/18, μας δείχνει πού πάνε τα πράγματα. Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας, πως η τροπολογία δεν θα εφαρμοστεί και θα βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει. Αν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα και δυναμικά, είναι πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε νέες μειώσεις, στους ήδη εξευτελιστικούς μισθούς μας.

Οι κινητοποιήσεις στην ΔΕΘ, με την συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ, πρέπει να ανοίξουν την αυλαία ενός νέου γύρου αγώνων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εμείς θα είμαστε παρόντες με τα αιτήματα μας. Να προσληφθούν ψυχίατροι ώστε να επαναλειτουργήσει η Ψυχιατρική Κλινική και προσωπικό καθαριότητας στα ΚΥ και την ΜΥ – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Να προκηρυχθούν τώρα όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου, των Κ.Υ. και της Μ.Υ.-ΠΕΔΥ, με ιατρούς επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και με μόνιμους διορισμούς εργαζομένων. Να μην απολυθεί κανείς γιατρός ή εργαζόμενος με μπλοκάκι ή άλλη ελαστική σχέση εργασίας. Να σταματήσει το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Η Διοίκηση του Βοστανείου να παραιτηθεί από την δικαστική αντιδικία και να πληρώσει άμεσα τις οφειλόμενες εφημερίες του 2012. Να μη παγώσουν μισθολογικές προαγωγές και η ωρίμανση του χρονοεπιδόματος. Απρόσκοπτη εξέλιξη και αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου. Να δοθούν κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων σε απομακρυσμένες «άγονες» περιοχές. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί και να αποσυνδεθούν τα Νοσοκομεία Λήμνου και Μυτιλήνης. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης λειτουργιών του νοσοκομείου και λειτουργίας απογευματινών ιατρείων. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία του Βοστανείου και των Κ.Υ. και της Μ.Υ. – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης. Δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα