Λάρισα: «Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς ο Ολυμπιακός Ύμνος»

20:29 13/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

“Θεμέλιο λίθο” για την στήριξη και διεκδίκηση της ανάδειξης του Ολυμπιακού Ύμνου από την UNESCO, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, αποτελεί το βιβλίο – λεύκωμα του Πατρινού καθηγητή, διδάκτορα Ψυχολογίας και Φυσικής Αγωγής κ. Θεόδωρου Μαλλιά με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» που παρουσιάστηκε απόψε σε ειδική εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα και Ολυμπιακοί αγώνες»

στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Στις 390 σελίδες του παρουσιάζονται εκθέματα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου που δένουν με τα κείμενα ώστε να υπάρχει η οπτική απεικόνιση και να συνδυάζεται ο σκοπός με το στόχο που προσπαθεί να επιδείξει ο συγγραφέας.
Είναι ένα λεύκωμα που πρέπει να κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη ιδιωτική ή δημόσια και που τιμά τον Ολυμπισμό και τις θρυλικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων με αφήγηση καλλιτεχνών της ΕΡΤ, από τον ίδιο τον συγγραφέα Θεόδωρο Μαλλιά, σε μια μνημειώδη έκδοση που τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Θεόδωρος Μαλλιάς πρόκειται για «ένα οδοιπορικό από το μινωικό, μυκηναϊκό πολιτισμό, τα ομηρικά έπη, τον κλασικό πολιτισμό και το πώς διαμορφώθηκε σε αυτή την μακρόχρονη πορεία του το αρχαίο πνεύμα, το αθλητικό το αθάνατο το οποίο επικαλέστηκε ο Κωστής Παλαμάς . Η πνευματική ΕΥΡΏΠΗ του 19ου αιώνα ανέθεσε στον Κωστή Παλαμά, ο οποίος αν και μικρός στην ηλικία είχε Πινδαρικό ύφος στους στίχους του να γράψει έναν ύμνο που να αναβιώνει, να προβάλλει τα Ολυμπιακά ιδεώδη, γιατί ήταν βασικά και σωτήρια για τη διάσωση της ανθρωπότητας και των κοινωνιών».
Κίνητρο για τον συγγραφέα στάθηκε η «προκλητική» στάση των διοργανωτών των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου να μην ακουστούν οι στίχοι του Ύμνου που περνούν το μήνυμα των υψηλών ιδεωδών των Ολυμπιακών αγώνων, κατά τη διάρκεια των τελετών έναρξης και λήξης στο Λονδίνο το 2012.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου λευκώματος, έγινε στο Μονπελιέ της Γαλλίας πριν ένα μήνα παρουσία 175 αντιπροσώπων. Εκεί ήταν και ο αρμόδιος σε θέματα Παιδείας, Νεολαίας και Άθλησης της UNESCO ο οποίος συμφώνησε πως πλέον έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό εργαλείο για να προχωρήσουν στο αίτημα, να αναδειχθεί ο Ολυμπιακός ύμνος σε Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της, η Λαρισαία Ολυμπιονίκης Κατερίνα Βόγγολη που συνοδευόταν από τις δύο κόρες της, ενώ δεν κατάφερε να παραστεί η Φανή Χαλκιά λόγω υποχρεώσεών της εκτός Λάρισας.

Κείμενα – ποιήματα του Κωστή Παλαμά παρουσίασε η φιλόλογος κ. Ζωή Καλαφάτη, ενώ έγινε ξενάγηση στην Αίθουσα Θεσσαλών Ολυμπιονικών του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας . Ένα πρωτότυπο δρώμενο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Ολυμπισμό παρουσιάστηκε από Ομάδα Λαρισαίων Καλλιτεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων (30%) από την προαιρετική προμήθεια του λευκώματος ( που ήταν σε συμβολική τιμή ), θα δοθεί σε Συλλόγους ατόμων με Αναπηρία και νοητική υστέρηση ,για την ενίσχυση των δράσεων τους».

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα και Ολυμπιακοί Αγώνες» η Λάρισα τίμησε τις Επετείους της Αναβίωσης των Οικουμενικών και Διαχρονικών Συμβόλων του Ολυμπισμού:120 χρόνια Ολυμπιακό Ύμνο- (1896–2016), 80 χρόνια Λαμπαδηδρομία-(1936–2016), με αφορμή την τέλεση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων 2016 στο Ρίο.

Η πρωτοβουλία ήταν του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς», υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Αντπεριφέρεια Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης (Θεμ. Αντ/ρχης Αθαν. Παιδής), σε συνεργασία με τον Τοπικό Όμιλο για την UNESCO Ν. Λάρισας (Πρόεδρος Θεοδ. Κάλλα), την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας (Προϊστ. Σδρόλια Σταυρούλα), τον Δήμο Λαρισαίων/Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας & Αθλητισμού (αντιδήμαρχος Αλέξ. Μπατζανούλης), της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής ( Αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης) και τον Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας ( Πρόεδρος Ι. Σιούλας).

Keywords
Τυχαία Θέματα