Λαχανοντολμάδες Θεσσαλίας

11:06 18/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο αρχιμάγειρας Κωνσταντίνος Μουζάκης μαγειρεύει υπέροχους λαχανοντολμάδες Θεσσαλίας και μας δίνει την παραδοσιακή συνταγή τους.


Υλικά600 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο600 γραμμ. κιμά χοιρινό1 ματσάκι κρεμμύδια ψιλοκομμένα1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο1 φλιτζάνι ρύζι γλασέΑλάτιΠιπέρι1 λάχανο

Για το αυγολέμονο

3 αυγάΑπό 2 μεγάλα λεμόνια, τον χυμόΕκτέλεσηΚόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο.Σε μεγάλη κατσαρόλα
βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί. Στη συνέχεια κόβουμε από τη βάση τα φύλλα ένα ένα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.Ζυμώνουμε κατόπιν τον κιμά με τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, τρεις κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι.Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, τοποθετούμε πάνω λίγη γέμιση κιμά, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το φύλλο σαν ρολό. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα φύλλο λάχανο.Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και 1 φλιτζάνι λάδι, τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο πάνω στους ντολμάδες, για να μη μας ανοίξουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, και τους βράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.Όταν ψηθούν, τους κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τον πιάτο, χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμόνι αυγολέμονο και περιχύνουμε τους ντολμάδες.Αν θέλουμε, αντί για αυγολέμονο, μπορούμε να πάρουμε λίγο από το ζουμί τους, να το προσθέσουμε σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει καλά μία μεγάλη κουταλιά κoρν φλάουρ και χυμό λεμονιού και να «δέσουμε» μια σάλτσα απλή και πιο πηχτή από το αυγολέμονο.

* Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης είναι διευθυντής Γαστρονομίας & Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, μέλος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μέλος της Παγκόσμιας Ενωσης Αρχιμαγείρων (WACS), Μέλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας & Υπεύθυνος τμήματος της Επτανησιακής Διατροφής, «CHEF EUROPE 2015», πιστοποιητής στον ΕΟΤ για το σήμα της ελληνικής κουζίνας.

Keywords
Αναζητήσεις
λαχανοντολμαδες με κρεας θεσσαλιας , λαχανοντολμαδες με κρεας
Τυχαία Θέματα