Κύθηρα: Έσβησε η πυρκαγιά-Πάνω από 15.000 στρ. στάχτη-Οι πολιτικές αντιδράσεις (video)

15:58 7/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα. Η φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης. Άμεση η αποτίμηση των ζημιών, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μιλώντας για την αποτίμηση της πυρκαγιάς η περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, εκτίμησε πως πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν καεί.

Αντιδράσεις

Η περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, ανέφερε

ότι η εικόνα είναι καλύτερη, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε πρωί είναι καλύτερα και το απόγευμα αλλάζει και εκτίμησε ότι ίσως πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν καεί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» για το νησί, καθώς καταστράφηκε το 1/3 του τόπου και κάηκαν πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα, ζητεί η ΝΔ, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, φέρει ακέραια την ευθύνη για τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. Η αυτοθυσία των πυροσβεστών, προσθέτει, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου.

Την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την οριστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα και για την αποτροπή εκδήλωσης νέων στη χώρα, ζητά από τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές αρχές το ΚΚΕ, το οποίο επισημαίνει την ανάγκη να καταγραφούν άμεσα και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Όλοι στα Κύθηρα εκφράζουν ερωτηματικά για τον συντονισμό της πυρόσβεσης. Κάηκε το 8% του νησιού! Να βρούμε τα λάθη και ποιοι ευθύνονται».

Όλοι στα Κύθηρα εκφράζουν ερωτηματικά για τον συντονισμό της πυρόσβεσης. Κάηκε το 8% του νησιού! Να βρούμε τα λάθη και ποιοι ευθύνονται.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) August 7, 2017

Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε επαγρύπνηση όλων των υπηρεσιών για να αποσοβηθούν νέες αναζωπυρώσεις και δρομολόγηση των διαδικασιών για την καταγραφή των ζημιών και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

Αντιπαράθεση Ν. Τόσκα-ΝΔ

Απαντώντας το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν ανανέωσε τον στόλο αεροπυρόσβεσης όταν δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας» και ότι «ξεχνά την διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επι των ημερών διακυβέρνησης της». Επίσης, χαρακτηρίζει τον δήμαρχο του νησιού «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Και προσθέτει: «η ΝΔ ξεχνά τη διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησής της. Τα στατιστικά στοιχεία το αποτυπώνουν. Με τη στάση της προσδοκά σε μικροκομματικά οφέλη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και αυτή τη στιγμή μέσα από δυσκολίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα.
Θα έπρεπε να υπάρχει και ντροπή για κάποιους, που κατά τη λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι».
«Ο κ. Τόσκας ας δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων για αυτά τα οποία ο ίδιος και η Κυβέρνησή του ευθύνονται».

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας στην ανακοίνωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, τονίζει ότι δεν πρόκειται να επιδοθεί σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω στις στάχτες και προσθέτει: «Θέσαμε δύο ερωτήματα προς την Κυβέρνηση, με κύριο στόχο να αποτραπούν νέες καταστροφές, όπως αυτή των Κυθήρων.
Ο κ. Τόσκας δεν απάντησε.
Τα επαναλαμβάνουμε:
– Πρώτον: Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων για την πυρόσβεση;
-Δεύτερον: Γιατί τα επτά ελικόπτερα – τα όποια τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες – μισθώθηκαν φέτος για τις μισές, με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραλειφθεί;
Αντί να βλέπει παντού εχθρούς ο κ. Τόσκας, ας δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων για αυτά τα οποία ο ίδιος και η Κυβέρνησή του ευθύνονται».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Καρανικόλας

Σχετική είδηση: Προς τα ΝΔ των Κυθήρων κινείται η φωτιά – Β. Αποστόλου: Αύριο θα είναι μια καλύτερη μέρα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα