Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες (video)

07:26 26/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της συνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα σήμερα εκεί, με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει ότι θα σεβαστεί την κρίση των δικαστών, προσθέτοντας όμως ότι δεν προτίθεται να εκχωρήσει στη δικαστική εξουσία το δικαίωμα της νομοθέτησης.

Στο μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να εκχωρήσει στη δικαστική εξουσία το δικαίωμα της νομοθέτησης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο, ότι θα σεβαστεί μια αρνητική ετυμηγορία.

Στην περίπτωση μάλιστα που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, η κυβέρνηση, με δεδομένη την απόφαση αυτή, η οποία θα είναι και δεσμευτική, θα σκεφθεί τον τρόπο με τον οποίο θα νομοθετήσει για να επιλύσει το ζήτημα.

Ο Νίκος Παππάς, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ξεκαθάρισε όμως ότι τους νόμους τους συντάσσει η εκλεγμένη Βουλή.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επανέλθουμε στο παλιό τοπίο, να χρησιμοποιούν τις συχνότητες και να μην πληρώνουν, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο επανεκλεγείς γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας. Προσπαθήσαμε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ αλλά μπλοκαρίστηκε από την αντιπολίτευση, τόνισε. Κρίνονται όλοι και ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει τι μεθοδεύεται, για να μην συνεχίσει το έργο της η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Ρήγας.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να μην σεβαστούμε την όποια απόφαση του ΣτΕ. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις.

Πρέπει να δούμε ψύχραιμα την απόφαση του ΣτΕ και να γίνουν οι ανάλογες κινήσεις, κάτι που αποτελεί δηλωμένη θέληση και άλλων πολιτικών δυνάμεων πλέον, ώστε να καταλήξουμε στις νόμιμες άδειες και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84»

Το τηλεοπτικό τοπίο δεν ρυθμίζεται δημοκρατικά και ορθολογικά από το νόμο Παππά, όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, ανέφερε η ΝΔ και επανέλαβε το αίτημά της για πρόωρες εκλογές.

Θα πρέπει να δούμε την απόφαση και πως τεκμηριώνεται και αν θα πείσει την κοινωνία, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος. Η ΝΔ σέβεται τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών, πρόσθεσε. Αυτό που λέμε είναι ότι μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ σε έναν υπουργό και αυτό είναι αντισυνταγματικό, είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημείωσε ότι «ορθώς επιχειρήθηκε να μπει μία τάξη… η τάξη αυτή δεν έγινε με τον σωστό τρόπο» και διευκρίνισε, ότι σε περίπτωση, που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να κατατεθεί νόμος, που θα προβλέπει 10 άδειες με πλαφόν 20-30 εκ. ανά άδεια σε συνδυασμό με λειτουργία του ΕΣΡ, ώστε να τεθούν και ποιοτικά κριτήρια.

Η ενημέρωση θα εξακολουθήσει να γίνεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υποστήριξε το ΚΚΕ.

Η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής πρόταση για ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης μέχρι 10 τηλεοπτικών σταθμών.

Πουθενά στην Ευρώπη δεν δόθηκαν τηλεοπτικες άδειες τα τελευταία χρόνια με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό. @skaigr #topotami #adeies #ΕΣΡ

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) October 26, 2016

Μπορεί να βρεθεί λύση για τις τηλ. άδειες στο ΕΣΡ εάν η κυβέρνηση προηγουμένως αποφασίσει να διορθώσει την πολιτική της. #adeies #ToPotami

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) October 26, 2016

Σχετική είδηση: Κορυφώνεται η διαμάχη για τις άδειες – Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ (video)
Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα