Κοζάνη: Ο συνθέτης Κώστας Λούκος στο Διεθνές σεμινάριο μουσικής

13:17 23/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
Με τρις διαλέξεις στην διάρκεια του 17ου Διεθνούς Σεμιναρίου Μουσικής Κοζάνης και μια εμφάνιση στην εναρκτήρια εκδήλωση, παρουσιάζοντας την Άρια από τις Παραλλαγές Goldberyg του J.S.Bach, ο συνθέτης Κώστας Λούκος συμμετέχει και στην φετινή διοργάνωση.

Από τους πρώτους συμμετέχοντες καθηγητές μουσικής του ιστορικού θεσμού της πόλης το 1998, ο συνθέτης Κώστας Λούκος χαρακτηρίζει το Διεθνές Σεμινάριο

Μουσικής ένα «θαύμα», που συνεχίζει να τελείται κοντά στα 30 χρόνια στην πόλη της Κοζάνης. Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, όλα τα χρόνια υπήρχαν σημαντικές παρουσίες στο εκπαιδευτικό μέρος αλλά και στο καλλιτεχνικό κομμάτι του πρωτοποριακού φεστιβάλ κλασικής μουσικής. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αδελφούς Δημόπουλου και στο ξεκίνημα του μουσικού θεσμού της πόλης που έχει καθιερωθεί και έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο συνεχίζοντας μέχρι σήμερα όπως υπογράμμισε να πρωτοπορεί με επιτυχία.

Ο σολίστ πιάνου και ερευνητή της προσωπικότητας και της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του διάσημου Καναδού πιανίστα Glenn Gould, τον οποίο και παρουσίασε στην πρώτη του διάλεξη, ενώ θα ακολουθήσουν δυο ακόμα διαλέξεις σήμερα Τετάρτη 23 και την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017.

Η διάλεξη με τίτλο «Glenn Gould, ο σκεπτόμενος ερμηνευτής: μια συστημική προσέγγιση στις αρχές της τεχνικής και ερμηνείας του» θα ολοκληρωθεί με αναφορά στις συνιστώσες της «τεχνικής» του Glenn Gould, των τρόπων μελέτης του, πάλι με οπτικο-ακουστικά παραδείγματα, ενώ παράλληλα θα γίνει σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία της «τεχνικής» ενός άλλου κορυφαίου πιανίστα του 20ού αιώνα, του Vladimir Horowitz.

Ο Κώστας Λούκος θα κλείσει τη φετινή του παρουσία στο σεμινάριο με ένα ανοικτό μάθημα την Παρασκευή, 25 Αυγούστου στις 10.30 το πρωί, όπου οι εγγεγραμμένοι μαθητές θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αρχές ερμηνείας και τεχνικής του Glenn Gould, όπως θα έχουν αναλυθεί στις 2 προγενέστερες διαλέξεις, είτε σε έργα μικρού μεγέθους είτε σε αποσπάσματα έργων της επιλογής τους.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα