Κοζάνη: Ιστορία, πολιτισμός, παράδοση και τέχνης στις γιορτές «Πέλεκον 2018»

10:54 13/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Αφιερωμένες στην Ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση και τις τέχνες, θα είναι και φέτος οι μέρες γιορτές Βοίου με την επωνυμία «Πέλεκον 2018», που για τρίτη κατά σειρά χρονιά πραγματοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Βοίου. Οι εκδηλώσεις που ξεκινούν στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως τις 24 του ίδιου μήνα, θα διεξαχθούν στην Σιάτιστα, τον Πελεκάνο, στον Αλιάκμονα και στην Νεάπολη, με πλήθος δράσεων, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, ημερίδες με επίκεντρο την ιστορία της Μακεδονίας,

παρουσιάσεις βιβλίων και καλεσμένους επιστήμονες, λαογράφους, ακαδημαϊκούς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, καταγόμενων από την περιοχή του Βοίου.

Τα εγκαίνια των γιορτών μέρες Βοΐου, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στις 7.30 το απόγευμα με την έκθεση των έργων της Σιατιστινής ζωγράφου των Βαλκανικών πολέμων Θάλειας Φλωρά- Κραβία, όπου θα εκτεθούν αυθεντικά της έργα ιδιοκτησίας Γ΄Σώματος Στρατού αλλά και αντιγράφων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία για την ζωή και το έργο της Σιατιστινής Ζωγράφου. Καθημερινά και σε διαφορετικούς χώρους θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που στόχο έχουν, όπως δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπεύθυνη της διοργάνωσης Θεοδώρα Λειψιστινού, την ανάδειξη της ιστορία του τόπου, την εξωστρέφεια και την έλευση τουριστών,ζητώντας παράλληλα από τον Δήμαρχο Βοίου Δημήτρη Λαμπρόπουλου, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την μετονομασία της κοινότητας Πελεκάνου σε Πέλεκον, όπως ονομαζόταν ο εν λόγω τόπος. Οι γιορτές αφιερώνονται στον πρωτεργάτη επίσης Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πελεκάνου Γιώργου Σιάπη που πρόσφατα έφυγε από την ζωή. Την στήριξη τους στις γιορτές που έχουν καθιερωθεί πλέον, εξέφρασαν από την πλευρά τους τόσο ο Δήμαρχος Βοίου όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ηλίας Κάτανας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα