Κοζάνη: Αναβιώνουν οι «Λαζαρίνες στην Αγία Κυριακή μετά από 60 χρόνια

10:20 4/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μετά από 60 χρόνια θα αναβιώσουν φέτος οι «Λαζαρίνες» στην Αγία Κυριακή στο Βελβεντό, μέσα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου. Οι «Λαζαρίνες 2017» θα παρουσιαστούν την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 Απριλίου, μετά τη Θεία Λειτουργία. Όπως σημειώνει ο εφημέριος του ναού πατέρας Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, οι τελευταίες «Λαζαρίνες» πραγματοποιήθηκαν στην Αγία Κυριακή το 1957, ενώ προχώρησε σε μια πρώτη προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου, καθώς επίσης και στην καταγραφή αλλά και ηχογράφηση των παραδοσιακών τραγουδιών. Την επιμέλεια των τραγουδιών, την καταγραφή των

στίχων, την επιλογή των φωνών είχε ο π. Κωνσταντίνος Κώστας, ενώ συνέδραμε και ο μουσικός Μίλτος Τσιτσιμίκλης μέλος της «’Ορχήστρας Βελβεντού». Η ηχογράφηση των τραγουδιών έγινε στο αρχονταρίκι του Αγίου Διονυσίου και τραγούδησαν η Χρυσάνθη Σγούρου, Παναγιώτα Νατσιούλα, Σοφία Αντωνίου, Βασιλική Αγοράτσιου, Θεοδώρα Κακούλη, Ελένη Γκέκα, Μαρία Ζιούζιου, Ελένη Στεργιοπούλου, Σταματία Σεραφείμ, Δήμητρα Γκέκα, Ευθυμία Στεφανοπούλου, Θεοδώρα Δελνιώτη, Ελενη Γιγή.

Στο cd που θα κυκλοφορήσει περιλαμβάνονται τα τραγούδια που έλεγαν οι «Λαζαρίνες» στην Αγία Κυριακή, το Τρανόβαλτο και το Παλαιογράτσανο, μεταξύ αυτών, «Παραθιρίσια μου αργυρά», «Λάζαρος», «Μάνα μ’ ήρθε η Πασχαλιά», «Μπεΐνα», «Μοσχοκοπελιώτισσα», «Σύρε Λάζαρε», «Χορός του Αη-Γιωργιού», «Η Πασχαλιά στο Βελβεντό».

Οι Λαζαρίνες στην Αγία Κυριακή θα ξεκινήσουν την Κυριακή των Βαΐων, μέσα από τον Ναό με το τραγούδι «Παραθιρίσκια μου αργυρά», για να συνεχίσουν στο προαύλιο του, ερμηνεύοντας ακόμα επτά τραγούδια και θα χορέψουν , οι γυναίκες και τα κορίτσια που θα είναι ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές.

Μάλιστα οι μικρές Λαζαρίνες με τα καλαθάκια τους, θα μαζέψουν άβραστα αυγά από τους πιστούς. Τα αυγά θα βαφούν, κατά το ορθόδοξο έθιμο, κόκκινα και την Κυριακή του Πάσχα, στον Εσπερινό της αγάπης ο ιερέας θα τα μοιράσει στους πιστούς.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα