«Κοντζές και Διωματάρης» στην 28η Συνάντηση στην Κάλυμνο

07:09 6/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

To δικό της θεατρικό παρόν θα δώσει η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου, με το έργο «Κοντζές και Διωματάρης» στην 28η Συνάντηση στην Κάλυμνο. Το ert.gr δίνει το λόγο στη θεατρική ομάδα για να αυτοπαρουσιαστεί.

Η παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου στις 18.00.

Το έργο «Κοντζές και Διωματάρης» έχει ήδη παρουσιαστεί στη Ρόδο τον Ιούνη 2016 κερδίζοντας τα ενθουσιώδη σχόλια του κοινού αλλά

και των κριτικών που αναφέρθηκαν σ’ αυτό. Είναι μια κρητική κωμωδία με πολλά στοιχεία παρωδίας. Η κρητική διάλεκτος, ως εργαλείο, δίνει στο λόγο χρώμα και πνοή για να γίνει το κείμενο άμεσο και απολαυστικό.

Για πρώτη φορά ο συγγραφέας του θεατρικού έργου Γιάννης Νιωτάκης έχει χρησιμοποιήσει, συγκαλυμμένα, τον ελευθερόστομο λόγο της Κρήτης και το υπονοούμενο που έχουν σαν αποτέλεσμα να προκαλείται στον θεατή πηγαίο και αυθόρμητο γέλιο. Άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο της παράστασης. Να δημιουργηθεί μια μικρή όαση από χρώμα που θα δώσει φως στην γκρίζα πλευρά της εποχής μας.

Η αμεσότητα του λόγου και η εντονότητα των καταστάσεων κρατούν σε εγρήγορση τους θεατές, οι οποίοι περιμένουν τις ατάκες που προκαλούν μικρές εκρήξεις γέλιου. Κάθε ρόλος είναι ξεχωριστός. Κάθε σκηνή γεμίζει ευφρόσυνη διάθεση την ψυχή και το μυαλό των θεατών. Το θεατρικό αυτό έργο είναι ένα καταστάλαγμα της ιδιαίτερης εικοσιεπτάχρονης πορείας της θεατρικής ομάδας των Κρητών της Ρόδου.

Η Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου

Η Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου ιδρύθηκε το 1989 και είναι ένας από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής έκφρασης του Συλλόγου. Οι συντελεστές της είναι όλοι ερασιτέχνες. Παρουσιάζει κυρίως κρητικές θεατρικές ηθογραφίες ενώ παράλληλα διοργανώνει λογοτεχνικές, ποιητικές και μουσικές εκδηλώσεις. Μέσα από την παρουσίαση των θεατρικών ηθογραφιών στοχεύει στο ν’ ακουστεί η κρητική ντοπιολαλιά, να προβληθούν οι αξίες και οι ιδιαίτερες αρετές του χαρακτήρα του Κρητικού, γίνεται μνεία στην καθημερινότητα και τις συνήθειές του, ενώ αναδεικνύονται και πολλά ηθογραφικά και λαογραφικά στοιχεία της Κρήτης. Παράλληλα υπηρετείται η θεατρική τέχνη. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει θεατρικές ομάδας από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Η Θεατρική Ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου, διανύοντας το 27ο έτος της δημιουργικής της πορείας, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα έργο που έχει αναγνωριστεί στο χώρο της. Με αφετηρία την παρουσίαση των θεατρικών της δημιουργιών στη Ρόδο και τα γύρω νησιά, πολλά θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί στην Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σητεία κλπ) και στην Αττική.
Σημαντική συμμετοχή της ήταν στο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας τον Οκτώβριο του 2009 με το κρητικό θεατρικό έργο «…και καλά ξεμπερδέματα» του Γιάννη Νιωτάκη. Πήρε πέντε βραβεία. Το βραβείο κοινού, ως η καλύτερη παράσταση του Φεστιβάλ, το Β΄ βραβείο καλύτερης παράστασης από την Κριτική Επιτροπή, το Α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, Έπαινο ρόλου και διάκριση για το πρωτότυπο θεατρικό σενάριο του έργου.

Συντελεστές της παράστασης «Κοντζές και Διωματάρης»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιάννης Νιωτάκης;
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιάννης Φλώρος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Σταμάτης Κούρος
ΑΦΙΣΑ: Εύη Κοτανίδου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ: Θεατρική Ομάδα
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΕΓΓΡΑΦΗΜΙΞΗ ΗΧΟΥ: Εμμαν. Σκλιβάκης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Δέσποινα Διάκουλα

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ

ΣΟΦΟΚΛΗΣ: Γιώργης Ψαρολογάκης
ΕΦΙΚΛΕΙΔΗΣ: Γιάννης Νιωτάκης
ΕΛΠΙΔΑ: Φρόσω Κουβίδη
ΕΥΤΕΡΠΗ: Μαρία Παπαδάκη
ΣΓΟΥΡΟΒΑΣΙΛΗΣ: Νίκος Κουρουπάκης
ΠΙΠΙΝΑ: Ευγενία Στεφανάκη
ΓΑΒΡΙΛΗΣ: Μανώλης Τσιρακάκης
ΑΡΤΕΜΗΣ: Αντ. Ευ. Ξεπαπαδάκης
ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ: Μανώλης Τσιρακάκης
ΛΕΩΝΙΔΗΣ: Νικηφόρος Στρατήγης
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ: Στέλιος Μοσχονάς
ΠΡΑΞΙΑ: Φρόσω Κουβίδη
ΕΡΑΣΜΙΑ: Μαρία Παπαδάκη

Πολλοί θα αναρωτηθούν τι σημαίνει ο τίτλος του έργου «Κοντζές και Διωματάρης». Να πούμε ότι, Κοντζές είναι το μπουμπούκι του τριαντάφυλλου, μεταφορικά εκείνος που νεάζει, ενώ Διωματάρης, ο όμορφος άντρας.

Επιμέλεια – οργάνωση αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Keywords
Τυχαία Θέματα