Κόντρα στη Βουλή για την ένταση στην Ιερισσό - Αντιδράσεις των κομμάτων

17:15 7/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Η ένταση στην περιοχή της Ιερισσού έφτασε μέχρι και στη Βουλή με τους βουλευτές να ζητούν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος να δηλώνει ότι οι κάτοικοι ήταν εκείνοι που παρεμπόδισαν το έργο των αστυνομικών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν την αντίδραση τους για τα γεγονότα, ενώ η ΝΔ εξαπέλυσε
επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την επένδυση Χρυσού στη Χαλκιδική.Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Καλαφάτης, από το βήμα της Βουλής και επικαλούμενος «ενημέρωση, που είχε αρμοδίως» απέδωσε τα γεγονότα σε παρακώλυση της αστυνομικής δύναμης που είχε πάει για έρευνα στην Ιερισσό σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση πριν λίγες εβδομάδες στις Σκουριές, ενώ χαρακτήρισε περιορισμένη τη χρήση χημικών που έγινε.
«Κάποιοι κάτοικοι απέκλεισαν την πρόσβαση της αστυνομίας και έκαψαν λάστιχα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Έγινε περιορισμένη χρήση χημικών στο συγκεκριμένο σημείο, όπου παρακωλύονταν η πρόσβαση των αστυνομικών, που είχαν πάει εκεί για να επιτελέσουν το καθήκον τους», είπε ο κ. Καλαφάτης.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Δριβελέγκας κατήγγειλε αυταρχικές μεθόδους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αναφερόμενος σε πληροφορίες που είδαν τη δημοσιότητα για ρίψη χημικών ακόμα και μέσα σε σχολεία τόνισε ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με την Δημοκρατία». Κάλεσε δε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Περιβάλλοντος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και παράλληλα ζήτησε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια και τον αρχηγό της αστυνομίας να φροντίσουν «για τη διαλεύκανση των ευθυνών κάποιων για τους οποίους όμως δεν ευθύνονται οι κάτοικοι», ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε καταστάσεις που δεν θέλει κανείς να ζήσει.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστόλου έκανε λόγο για τρομοκράτηση των πολιτών από τα ΜΑΤ, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να επιβάλλει κυρώσεις. «Αυτή τη στιγμή 4 με 5 διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει την πόλη και οι κάτοικοι αισθάνονται ελεύθεροι-πολιορκημένοι. Μπορούσατε να κάνετε τις έρευνες με άλλο τρόπο», είπε ο κ. Αποστόλου, ενώ η βουλευτής κ. Δριτσέλη, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε ακόμα και για προσαγωγές μαθητών.
Απαντώντας, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου είπε πως δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση για προσαγωγές μαθητών. «Εάν έχετε τέτοιες καταγγελίες να το διερευνήσουμε. Θα είμαστε απόλυτοι στην προστασία των μαθητών», είπε.

Αυτονόητη χαρακτήρισε την αρμοδιότητα και την υποχρέωση της αστυνομία και των δικαστικών αρχών να προβαίνουν σε πράξεις διερευνήσεις εγκληματικών πράξεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ κ. Τσούκαλης. Παρολ' αυτά υποστήριξε «πως όταν εκτελώντας τα ανακριτικά καθήκοντα χρησιμοποιούνται μέτρα υπέρτερα, τότε παραβιάζεται το μέτρο της αναλογικότητας και το πράγμα αρχίζει και στραβώνει.»

«Ούτε διαπραγματεύσεις θα γίνονται από τους πολίτες, ούτε άδεια θα ζητείται από τους πολίτες ή από δημοτικές ή άλλες τοπικές αρχές. Ούτε βουλευτές θα μπαίνουν μεσολαβητές για να κάνουν τη δουλειά τους οι δικαστικές αρχές.», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε πως ο χρυσός δεν είναι μόνο ζήτημα των κατοίκων της Ιερισσού για να αποφασίσουν αυτοί, μέσω δημοψηφίσματος, για την τύχη της επένδυσης, όπως είχε προτείνει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκας.
«Όφειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να είναι εδώ. Θα έπρεπε οι ανακριτικές αρχές να κάνουν ό,τι έκαναν με τους υπόπτους της Μαρφίν. Τους έστειλαν κλήση και πήγαν στον ανακριτή. Γιατί εδώ δεν μπορούσαν να γίνουν ενέργειες ώστε να προχωρήσουν οι ανακριτικές πράξεις, να τηρηθεί το Σύνταγμα και να αποδοθεί δικαιοσύνη», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μαριάς.
Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Με αφορμή τα επεισόδια σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι με πρόσχημα την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι δυνάμεις καταστολής έχουν θέσει υπό κατοχή την Ιερισσό, με εισβολές σε σπίτια, προσαγωγές ανήλικων μαθητών, χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε σχολείο.Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής και να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από την περιοχή.
Σε ανακοίνωση της η ΝΔ, επικαλούμενη παλαιότερα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυγή» για την επένδυση εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «πότε τα στελέχη του έλεγαν αλήθεια: όταν επισήμως μέσω του κομματικού τους οργάνου προέβαλαν την επένδυση ή σήμερα που στοχοποιούν όχι μόνο την επένδυση αλλά τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους;»
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο και με τη στάση της να ρίχνει λάδι στη φωτιά. «Σε μια εποχή δύσκολη για όλους ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση, τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση.
«H αυτονόητη υποχρέωση της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών για διερεύνηση εγκληματικών πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε γενικευμένη χρήση βίας κατά κοινωνιών, πολύ δε περισσότερο κατά μαθητών», σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.
«Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δεν ντρέπεται και δεν υποβάλλει την παραίτησή του. Ο υπουργός Παιδείας προφανώς συμφωνώντας, ούτε παρεμβαίνει, ούτε και παραιτείται» σημείωσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Να σταματήσει το ξεπούλημα του ελληνικού χρυσού σε ξένους και στον όμιλο Μπόμπολα προτού θρηνήσουμε θύματα», ζήτησε η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «ο στόχος της κυβέρνησης είναι με την ωμή και μαζική τρομοκρατία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής».
Keywords
Τυχαία Θέματα