Κόντρα κορυφής για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον (video)

00:42 8/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας ανοικτός πόλεμος Ευρώπης- Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εξελίσσεται στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Οι κορυφαίοι παίκτες έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, με το Βερολίνο να επιμένει ότι προηγείται η υλοποίηση του προγράμματος και έπεται η συζήτηση για το χρέος. Στον αντίποδα, το ΔΝΤ τάσσεται

υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους και ξεκαθαρίζει ότι αν δεν μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2019, θα χρειαστούν νέα μέτρα και νέες περικοπές συντάξεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα λάβει όποια μέτρα απαιτηθούν για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Σύγκληση του EuroWorking το πρωί της Δευτέρας – Ορατή η συμφωνία

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση περιμένει από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να επιβεβαιώσει την υλοποίηση των προαπαιτουμένων και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης.

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο η επίτευξη συμφωνίας στο Λουξεμβούργο είναι ορατή καθώς το πρωί της Δευτέρας θα συγκληθεί τελικά το EuroWorking Group (ΕWG) με σκοπό να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η ίδια πηγή είχε αναφέρει πως το ΕWG θα συγκληθεί μόνο εφόσον οι θεσμοί πιστοποιήσουν πως όλα τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί από ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Οκτωβρίου αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Άκης Αθανασόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα