Κομοτηνή: Το Ημερολόγιο του Συλλόγου Εβριτών

18:44 16/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα «ταξίδι» στην Κομοτηνή του χθες. Ένα ημερολόγιο τοίχου που καλωσορίζει το 2017 με ένα «μάθημα» ιστορίας, γνώσης, μνήμης.
Η αναχώρηση του Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ, Στρατηγού Λουί Φρανσέ Ντ’ Εσπεραί και του Γάλλου Αρμοστή της Διασυμμαχικής Διοίκησης της θράκης Στρατηγού Σαρλ Αντουάν Σαρπύ είναι μια μόνο από τις δεκάδες φωτογραφίες που φιλοξενεί στις σελίδες του το Ημερολόγιο

του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης. «Είναι ένα Ημερολόγιο, όπως μας έχει συνηθίσει ο Σύλλογος, που όταν τελειώσει το 2017 σίγουρα δεν θα πεταχτεί για ανακύκλωση» δήλωσε ο συνταξιούχος αρχιτέκτων μηχανικός Κώστας Κατσιμίγας, συνεργάτης του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αυτής της δουλειάς στους εκπροσώπους του Τύπου και των ΜΜΕ από τον Πρόεδρο του Συλλόγου, τον κ. Χρήστο Χατζηπέμου.

Το παλιό Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής, η οδός Χαριλάου Τρικούπη, όπως φαινόταν από την συμβολή με τη Λεωφόρο Ηρώων, το Παλιό Ταχυδρομείο, η εβδομαδιαία ζωαγορά, ο χείμαρρος Μπουκλουτζάς, τα στρατιωτικά κτήρια της εποχής, το κτίριο της Πυροσβεστικής που κατασκευάστηκε τα χρόνια της διοίκησης των Οθωμανών, η Κομοτηνή του 1920 μέσα από δεκάδες ασπρόμαυρα «κλικ». Κάθε φωτογραφία κι ένα ξεχωριστό «μάθημα».Για παράδειγμα η φωτογραφία της κεντρικής πλατείας της Κομοτηνής. «Κατά τον χρόνο της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό το Δημαρχείο της Κομοτηνής βρισκόταν στην κεντρική πλατεία, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η παιδική χαρά.» διαβάζουμε στο Ημερολόγιο «Τότε ονομαζόταν πλατεία Δημαρχείου. Αργότερα μετονομάστηκε σε Πλατεία Βοουλγαροκτόνου. Το 1939 το Δημαρχείο Κατεδαφίστηκε και τα γραφεία μεταφέρθηκαν στο μέχρι τότε Δημοτικό Νοσοκομείο στην Οδό Αποστόλου Σούζου. Μετά το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση η πλατεία μετονομάστηκε σε πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου για να πάρει στη συνέχεια το σημερινό της όνομα, Πλατεία Ειρήνης, το έτος 1983».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, τον κ. Χρήστο Χατζηπέμου το υλικό συγκεντρώθηκε για τις ανάγκες της Έκθεσης ιστορικών φωτογραφιών της Κομοτηνής των αρχών του 20ου αιώνα που παρουσίασε πρόσφατα ο Σύλλογος. Έτσι, το παρόν συλλεκτικό ημερολόγιο 2017 του Συλλόγου στηρίζεται στην έκθεση αυτή. Όπως επίσης, σε στάδιο επεξεργασίας έκδοσης βιβλίου βρίσκεται η παρουσίαση της Ενσωμάτωσης της Θράκης στον Ελλαδικό Κορμό που έγινε σε συνεργασία με το 3ο Λύκειο Κομοτηνής.Ένας δραστήριος Σύλλογος, ο Σύλλογος Εβριτών που κάθε φορά προσθέτει και κάτι καινούργιο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Φώτο:Χρήστος Χατζηπέμου – Κώστας Κατσιμίγας Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα