Κομοτηνή:Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη

06:48 16/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ακόμη κίνηση εξωστρέφειας, από αυτές που μας έχει συνηθίσει το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. είναι η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου με κοινό πεδίο δράσης το αρχαίο δράμα. Το αρχαίο δράμα, από άλλη οπτική, όμως, ως παραστατική Τέχνη.

Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (Ινστιτούτο Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών,

Κομοτηνή) συνδιοργανώνουν το 1ο Θερινό Σχολείο «Αρχαίο Δράμα 2016 – Το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη» από την 19.09. – 01.10.2016.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Γιώργου Τσομή «το θερινό σχολείο απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες της Κλασικής Φιλολογίας στην Ελλάδα.Τα μαθήματα θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και στον συνεδριακό χώρο του καταστήματος της Eurobankστην Κομοτηνή».

Όπως εξηγεί, «από την αρχαιότητα απώτερος στόχος των δραματουργών ήταν ο αντίκτυπος των έργων τους στο θεατρικό κοινό κατά την παράστασή τους, κάτι που ισχύει ειδικά για τους ποιητές Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη και Αριστοφάνη. Αυτό το θερινό σχολείο, εκτός από την εμβάθυνση των γνώσεων πάνω στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και τη λεπτομερή ανάλυση επιλεγμένων κειμένων, προσφέρει μία πρακτική πρόσβαση στα δράματα ως σκηνική τέχνη». Σύμφωνα με τον καθηγητή η πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού δράματος ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι περισσότερο εμφανής από τις σκηνικές παραστάσεις των δραμάτων αυτών παρά από την ανάγνωση των αρχαίων κειμένων. «Δηλαδή το αρχαίο δράμα έχει ανακτήσει σήμερα την ιδιαίτερη πρωταρχική σημασία του. Εκλαμβάνεται περισσότερο ως παραστατική τέχνη, όπως ακριβώς και στην αρχαιότητα, όπου ο θεατής, ο οποίος βλέπει, ακούει και αισθάνεται, βρίσκεται στο επίκεντρο των επί σκηνής δρώμενων».

Έτσι, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η καθηγήτρια του Τμήματος κα Ιωάννα Παπαδοπούλου «υπό την καθοδήγηση ειδικών σε θέματα υποκριτικής και σκηνοθεσίας οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές τεχνικές της σκηνικής παράστασης και της από σκηνής επικοινωνίας, καθώς –χωρισμένοι σε μικρές ομάδες εργασίας– θα επεξεργαστούν παραστατικά επιλεγμένα αποσπάσματα αρχαίων δραμάτων». Παράλληλα, στο θεωρητικό μέρος οι φοιτητές θα ασχοληθούν διεξοδικά με το αρχαίο θέατρο, με σημαντικά δραματικά έργα, όπως επίσης και με την πρόσληψη και επιβίωση του αρχαίου δράματος στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή. Τέλος, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε μία πρώτη επαφή με το σημερινό θέατρο και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:

– Ενότητες διδασκαλίας στον θεωρητικό τομέα : 10 × 4 ώρεςδιδασκαλίας.
– Ενότητες διδασκαλίας στον πρακτικό τομέα: 10 × 4 ώρες διδασκαλίας.
– 3 εκδρομές σε αρχαία θέατρα (Μαρώνεια, Φίλιπποι, Φιλιππούπολη Βουλγαρίας)
– Απογευματινή εκδήλωση σχετικά με τον Γερμανικό Πολιτισμό και τις δυνατότητες σπουδών και έρευνας στη Γερμανία.
Φώτο:Γιώργος Τσομής – Ιωάννα Παπαδοπούλου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα