Κομοτηνή:Πτώχευση προ των πυλών για τη ΣΕΚΑΠ

11:03 27/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανησυχητικές εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ, καθώς η ελληνική καπνοβιομηχανία ανακοίνωσε χθες ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης. Η αγωνία είναι μεγάλη κυρίως για τους 170 εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της

λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».

Η απόφαση του Τελωνείου Ξάνθης αποτέλεσε χαριστική βολή

Είχε προηγηθεί απόφαση του Τελωνείου Ξάνθης, σύμφωνα με την οποία, από δω και στο εξής μπλοκάρεται η διανομή των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά, σε συνέχεια της επικύρωσης του προστίμου-μαμούθ, των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ, από το Εφετείο Κομοτηνής.

Η επιβολή του προστίμου αφορά υπόθεση του 2008, που δεν αφορά τη νέα ιδιοκτησία, η οποία όμως είχε προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να αντιμετωπίσει το θέμα, καταθέτοντας και ψηφίζοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή.

H επίμαχη τροπολογία δεν είχε αναδρομική ισχύ, και έτσι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε το πρόστιμο, το οποίο και πλέον επιβαρύνει το νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας, Ιβάν Σαββίδη.

«Η εταιρεία πρέπει να σωθεί, διότι μια τέτοια προσπάθεια εξυγίανσης δεν μπορεί να πάει χαμένη και για να μην υποχρεωθεί να του πληρώσει το Δημόσιο μια τεράστια αποζημίωση, αν ο Σαββίδης ζητήσει να αποζημιωθεί για την εξαπάτησή του και για τα κρυμμένα ελαττώματα της σύμβασης.» αναφέρει σε σχόλιο του ο ξανθιώτης δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα