Κομοτηνή:Οι Ακακίες «πληγώνουν» τους παραγωγούς

20:11 28/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ολιγωρία των υπεύθυνων που καθυστερούν τις πληρωμές της δάσωσης καταγγέλλει ο κύριος Νίκος Μετιάγζης, κάτοικος Ροδόπης-αγρότης. Όπως υποστηρίζει «οι καλλιεργητές της Ροδόπης παραμένουν απλήρωτοι και είναι σε απόγνωση, καθώς για τις χρονιές 2015 – 2016 -2017 δεν έχουν λάβει ακόμη τη χρηματοδότηση, που κυμαίνεται από 80 έως 35 ευρώ το στρέμμα, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις – υποσχέσεις έχουν ακούσει κατά καιρούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.»

«Τι θα γίνει; Θα πληρωθούμε; Θα τις ξηλώσουμε;» αναρωτιέται μην κρύβοντας την αγωνία του. Ο κ. Μετιάγζης αποκαλύπτει

πως σε προσωπικές επαφές που είχε ο ίδιος με τους υπευθύνους στη Ροδόπη διαβεβαίωσαν ότι εφόσον υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις και οι 280 καλλιεργητές, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των οφειλομένων. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα η αναβλητικότητα να συνεχίζεται από μήνα σε μήνα. «Η κατάσταση πλέον έχει γίνει αρκετά δύσκολη, καθώς οι υποχρεώσεις για τους καλλιεργητές «τρέχουν». αλλά αυτοί δεν έχουν πληρωθεί αυτά που νομίμως δικαιούνται για την καλλιέργειά τους.» δηλώνει αναφερόμενος και στους άλλους συναδέλφους του-παραγωγούς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Το πρόγραμμα της δάσωσης γεωργικών γαιών είναι εικοσαετούς διάρκειας και οι δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν ενταχθεί από το έτος 1995 και έπειτα ενισχύονται ακόμη στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ο ίδιος διαθέτει 22 στρέμματα με ακακίες, εκτάσεις για τις οποίες θα εισέπραττε 1592 ευρώ το χρόνο. «Άλλοι παραγωγοί έχουν 40, 60 αλλά και περισσότερα ή λιγότερα στρέμματα. Για όλους είναι πρόβλημα η μη καταβολή γιατί είναι χρήματα τα οποία τα χρειάζονται.» δηλώνει έχοντας ήδη μπει στην 4η χρονιά μη πληρωμής. «Από το Δασαρχείο πληροφορήθηκα ότι πρέπει να συγκεντρωθεί το σύνολο των αιτήσεων και από τους 280 παραγωγούς για να γίνει η καταβολή των χρημάτων. Παλιά δεν ήταν απαραίτητο. Σήμερα η αμέλεια των τριάντα, αδικεί τους 250. Ας δώσουν μια διαταγή να πληρωθούν αυτοί οι οποίοι υπέβαλλαν αίτηση και περιμένουν τα χρήματα.» δηλώνει ο κος Μετιάγζης μην κρύβοντας την πίκρα του. «Υποφέρουμε αυτή τη στιγμή» σημειώνει ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων για την επίλυση του προβλήματος.

Το πρόβλημα απασχόλησε και την Βουλή

Σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου για το θέμα της πληρωμής των δικαιούχων του προγράμματος «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών» ο κος Βαγγέλης Αποστόλου είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι για την αποστολή φακέλου πληρωμής έτους 2015, προαπαιτείται η περάτωση των ακόλουθων διαδικασιών από τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης (διευθύνσεις δασών και δασαρχεία), οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ήτοι: 1. η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταχώρησης και οριστικοποίησης των «ενεργών επενδύσεων» κατά το έτος εφαρμογής 2015, 2. η ολοκλήρωση και καταχώρηση των δηλώσεων εφαρμογής για τις ενεργές συβάσεις, 3. η ολοκλήρωση και καταχώρηση των διοικητικών ελέγχων (σε ποσοστό 100% των αιτημάτων), 4. η ολοκλήρωση και καταχώρηση των επιτόπιων ελέγχων (σε ποσοστό 2,5% των αιτημάτων) και 5. η δημιουργία παρτίδων πληρωμής και η αποστολή τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι φορείς υλοποίησης, που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες 1 έως 4, μπορούν να δημιουργήσουν παρτίδες πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2015. Σημειώνοντας πως η καταχώρηση των στοιχείων και η καταβολή των ενισχύσεων θα γίνει εντός του 2018.
Φώτο:Νίκος Μετιάγζης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα