Κομοτηνή:Ανοιχτή πληγή η αρχαιοκαπηλία

11:36 28/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αρχαιοκαπηλία εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτή πληγή για τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας μας. Παρά το γεγονός ότι η ενημέρωση σήμερα δεν λείπει, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν σ’ αυτή την ενασχόληση το εύκολο κέρδος. Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Κομοτηνής της κας Βίκυ Μπαφατάκη, γενική γραμματέας των βραβείων Sciacca οι αρχαιοκάπηλοι μπορεί να είναι και μικροί κακοποιοί, αγρότες, άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν παιδεία, αλλά και πάρα πολλοί σημαντικοί επιστήμονες, ακόμη

και εφοπλιστές.

Επίσης, όπως τονίζει, υπάρχουν και κυκλώματα τα οποία χρησιμοποιούν τα αρχαία για να πλουτήσουν. «Ολόκληρες σπείρες έρχονται εδώ στην Ελλάδα και διακινούν τα αρχαία.» τονίζει χαρακτηριστικά.

Προορισμός η Γενεύη και το Μόναχο
Πώς, όμως, «φεύγει» εκτός συνόρων ένα αρχαίο αντικείμενο από τη χώρα μας; Δια ξηράς και δια θαλάσσης απαντά κι εξηγεί «με μεγάλα φορτηγά τα αρχαία τα κρύβουν ανάμεσα σε άλλα εμπορεύματα, όπως φρούτα και λαχανικά. Πολλές φορές τα αρχαία αντικείμενα τα καμουφλάρουν τελείως, τα βάζουν φούμο ή και τα καταστρέφουν κιόλας.»

Η Κρίση ενίσχυσε τη δράση των αρχαιοκαπήλων
Συνήθως ο προορισμός τους είναι η Γενεύη η οποία είναι η πιο μεγάλη αγορά. Ή και το Μόναχο. «Στοκάρονται για τρία έως πέντε χρόνια για να παραγραφούν ώστε μετά να μπορούν να πωληθούν στις αγορές της Νέας Υόρκης, στο Παρίσι, στο Λονδίνο όπου είναι οι μεγάλοι συλλέκτες. Ενίοτε, μεγάλοι Οίκοι έχουν πουλήσει αντικείμενα τα οποία ήταν από λαθρανασκαφές. «Δυστυχώς δεν μπορείς να αποδείξεις από πού προέρχεται εκτός κι αν είναι κλεμμένα από Μουσείο. Υπάρχουν άνθρωποι ανά τον κόσμο οι οποίοι αγοράζουν αντικείμενα μόνο και μόνο για προσωπική τους ευχαρίστηση. Στα σπίτια τους έχουν υπόγεια θησαυροφυλάκεια και για ένα αντικείμενο μπορούν να δώσουν εκατομμύρια δολάρια ώστε να το αποκτήσουν.» δηλώνει η κα Μπαφατάκη. Σύμφωνα με την ίδια το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας έχει αυξηθεί πολύ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι είναι μιας περίοδος που υπάρχει παιδεία. «Δεν έχουμε να κάνουμε με τους παλιούς αγρότες οι οποίοι δεν πήγαν στο σχολείο. Υπάρχουν δυστυχώς νέοι, οι οποίοι έχουν μια άλφα παιδεία, αλλά μπαίνουν σ’ αυτή την διαδικασία διότι είναι ένα εύκολο κέρδος. Είναι το τρίτο παγκόσμιο έγκλημα σε κερδοφορία μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα, το Trafficking έρχεται τέταρτο.» καταλήγει προβληματισμένη από την δράση των αρχαιοκαπήλων.
Φώτο:Βίκυ Μπαφατάκη : Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα